«Θα απαντήσουμε αποφασιστικά»: Προειδοποίηση του ΝΑΤΟ στη Ρωσία μετά τις ζημιές στους Nord Stream

"Η ζημιά στους αγωγούς Nordstream 1 και Nordstream 2 σε διεθνή ύδατα στη Βαλτική Θάλασσα προκαλεί βαθιά ανησυχία"

Προειδοποίηση στη Ρωσία, χωρίς πάντως να την κατονομάζει, απευθύνει με σημερινή ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για «αποφασιστική απάντηση σε υβριδικές τακτικές από κρατικούς και μη κρατικούς παράγοντες».

«Οποιαδήποτε εσκεμμένη επίθεση κατά των ζωτικών υποδομών των Συμμάχων θα αντιμετωπιζόταν με ενιαίες και αποφασιστικές απαντήσεις» τονίζεται.

Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ

  1. Η ζημιά στους αγωγούς Nordstream 1 και Nordstream 2 σε διεθνή ύδατα στη Βαλτική Θάλασσα προκαλεί βαθιά ανησυχία. Όλες οι διαθέσιμες επί του παρόντος πληροφορίες δείχνουν ότι αυτό είναι αποτέλεσμα εσκεμμένων, απερίσκεπτων και ανεύθυνων πράξεων δολιοφθοράς. Αυτές οι διαρροές προκαλούν κινδύνους στη ναυτιλία και σημαντική περιβαλλοντική ζημιά. Υποστηρίζουμε τις έρευνες που διεξάγονται για να διαπιστωθεί η προέλευση της ζημιάς. 
     
  2. Εμείς, ως Σύμμαχοι, έχουμε δεσμευτεί να προετοιμαστούμε, να αποτρέψουμε και να υπερασπιστούμε έναντι της καταναγκαστικής χρήσης της ενέργειας (εργαλειοποίηση) και άλλων υβριδικών τακτικών από κρατικούς και μη κρατικούς παράγοντες. Οποιαδήποτε εσκεμμένη επίθεση κατά των ζωτικών υποδομών των Συμμάχων θα αντιμετωπιζόταν με ενιαίες και αποφασιστικές απαντήσεις. 
     

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε πάντως σήμερα πως οι ρωγμές στους αγωγούς του Nord Stream που διατρέχουν τον πυθμένα της Βαλτικής θάλασσας ανάμεσα στη Ρωσία και στη Γερμανία και που προκάλεσαν διαρροές αερίου ανοικτά των ακτών της Δανίας και της Σουηδίας συνέβησαν σε μια περιοχή που βρίσκεται «πλήρως υπό τον έλεγχο» των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σε προσκείμενο στο Κρεμλίνο μέσο ενημέρωσης πως η Ουάσινγκτον έχει τον «πλήρη έλεγχο στα ύδατα γύρω από τη Δανία και τη Σουηδία» όπου εντοπίστηκαν τέσσερις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2. 

Τέταρτη διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream εντόπισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η σουηδική ακτοφυλακή, όπως αναφέρει σουηδική εφημερίδα. 

«Η σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet επικαλείται το Λιμενικό Σώμα της χώρας, το οπoίο αναφέρει ότι εντόπισε τη διαρροή μετά από ζημιές σε δύο αγωγούς που εκτείνονταν από τη Ρωσία στη Γερμανία σε συνολικά τρία σημεία τη Δευτέρα» τονίζεται.

Πηγή: skai.gr