Πληθωρισμός

Στο 2,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο - Στο 4,3% στην Ευρωζώνη

Επιτέλους μονοψήφιο στον πληθωρισμό τροφίμων 8% στην Ελλάδα 8,8% στην ευρωζώνη - Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ελλάδα υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 2,4% ετησίως από το 3,5% του Αυγούστου

Κλείσιμο

Ρωσικό φυσικό αέριο: Η τουρμπίνα του Nord Stream που ακόμη έρχεται - Τι ισχυρίζεται το Κρεμλίνο

Η τουρμπίνα φυσικού αερίου για τον αγωγό Nord Stream 1 δεν έχει φτάσει ακόμη μετά τη συντήρησή της στον Καναδά - "Η κατάσταση περιπλέκεται σημαντικά από τους περιορισμούς και τις κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί κατά της χώρας μας", λέει ο Πεσκόφ.

Η τουρμπίνα φυσικού αερίου για τον αγωγό Nord Stream 1 της Ρωσίας δεν έχει φτάσει ακόμη μετά τη συντήρησή της στον Καναδά, αλλά η Μόσχα ελπίζει ότι θα εγκατασταθεί "αργά ή γρήγορα", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατηγορήσει επανειλημμένως τη Ρωσία για ενεργειακό εκβιασμό, ενώ το Κρεμλίνο δηλώνει ότι οι μειώσεις στις παραδόσεις φυσικού αερίου έχουν προκληθεί από θέματα συντήρησης και ως αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων.

Ο Πεσκόφ επανέλαβε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας περιπλέκουν τη λειτουργία του Nord Stream 1, ο οποίος μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε μόλις 20% της δυναμικότητάς του εν μέσω εργασιών συντήρησης.

Η Gazprom είχε ανακοινώσει ότι αναμένει μια τουρμπίνα, στην οποία γίνεται συντήρηση από τη Siemens Energy, να φτάσει από τον Καναδά μετά τις εργασίες σε αυτήν.

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου ανακοίνωσε εξάλλου χθες, Δευτέρα, ότι η ροή φυσικού αερίου θα μειωθεί σε 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως από αύριο, Τετάρτη --μείωση κατά το ήμισυ από τα τρέχοντα, ήδη μειωμένα επίπεδα-- επειδή χρειάζεται να σταματήσει τη λειτουργία άλλης τουρμπίνας σε σταθμό συμπίεσης βάσει οδηγιών ομάδας επιτήρησης της βιομηχανίας.

"Ναι, όντως, υπάρχουν κάποια προβλήματα με τις τουρμπίνες. Η τουρμπίνα δεν έχει φτάσει έπειτα από μεγάλη συντήρηση, βρίσκεται καθ'οδόν. Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει (...) αργά ή γρήγορα", σημείωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι και άλλη τουρμπίνα έχει επίσης κάποια προβλήματα.

"Η κατάσταση περιπλέκεται σημαντικά από τους περιορισμούς και τις κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί κατά της χώρας μας", σημείωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι ο Nord Stream 1 θα λειτουργούσε κανονικά αν δεν υπήρχαν οι κυρώσεις.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα ακόμη δεν έχει λάβει ικανοποιητικές εξηγήσεις όσον αφορά την κατάσταση της τουρμπίνας στην οποία έγινε συντήρηση από τη Siemens Energy στον Καναδά.

Η Gazprom ανακοίνωσε χθες ότι έλαβε έγγραφα για την τουρμπίνα, αλλά κάποια ζητήματα και κίνδυνοι παραμένουν.

Η Ρωσία επέρριψε στις καθυστερήσεις σχετικά με την τουρμπίνα αυτή τη μείωση των ροών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 στη Γερμανία στο 40% των δυνατοτήτων του αγωγού τον Ιούνιο, ενώ εξάλλου χθες ανακοίνωσε ότι οι ροές θα μειωθούν ξανά κατά το ήμισυ από αύριο, σε μόλις 20%, καθώς χρειάζεται να διακοπεί η λειτουργία κι άλλης τουρμπίνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ