Ρωσική παρέμβαση για την Αγιά Σοφιά - Τι περιμένει η Μόσχα

Για την υπόθεση της μετατροπής ή όχι της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί τοποθετήθηκε η Μόσχα, αναφέροντας ότι η όποια απόφαση της τουρκικης δικαιοσύνης πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τις κατευθυντήριες γραμμές της Unesco, να είναι μετρημένη και να λαμβάνει υπόψη την ευαισθησία των πιστών για το θέμα.

«Επί της αρχής ξεκινάμε από τη μοναδική πολιτιστική και ιστορική σημασία του ναού ως πανανθρώπινου επιτεύγματος. Η Αγία Σοφία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και ξεκινάμε από το ότι όλες οι απαιτήσεις που συνδέονται με το καθεστώς αυτό, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησής του και της πρόσβασης στο μνημείο, θα τηρούνται αυστηρά», ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Πρόσθεσε πως η Μόσχα, αναμένει οι όποιες αποφάσεις για το καθεστώς του μοναδικού αυτού μνημείου να έχουν μετρημένο χαρακτήρα και να λαμβάνουν υπόψη τη μεγάλη ευαισθησία των πιστών για το ζήτημα αυτό στο γνωστό πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις μεταξύ των θρησκειών, και την υφιστάμενη πρακτική του διεθνούς δικαίου που αφορά τους κανόνες διαχείρισης των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Το μήνυμα του Παρισίου

Στην υπόθεση αναφέρθηκε και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας να παραμείνει «ανοιχτή για όλους» η Αγία Σοφία.

«Ένα σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας, ο χώρος αυτός πρέπει να παραμείνει ανοιχτός για όλους», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου.

 

 

Πηγή: skai.gr