Ρωσία προς Δύση: «Νόμιμοι στόχοι» οι εμπορικοί σας δορυφόροι

Η Μόσχα ανέφερε ότι η χρήση δορυφορικών εικόνων προς όφελος των ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων μπορεί να αποτελέσει αφετηρία αντιποίνων.

Ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οι εμπορικοί δορυφόροι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους θα μπορούσαν να καταστούν «νόμιμοι στόχοι» για τη Ρωσία, εάν εμπλέκονται στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ρωσία, η οποία το 1957 εκτόξευσε τον Sputnik 1, τον πρώτο δορυφόρο, στο διάστημα έχει σημαντική επιθετική διαστημική ικανότητα - όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα. Το 2021, η Ρωσία εκτόξευσε έναν αντιδορυφορικό πύραυλο για να καταστρέψει έναν από τους δικούς της δορυφόρους.

Ο Κονσταντίν Βορόντσοφ, υποδιευθυντής του τμήματος μη διάδοσης πυρηνικών όπλων του υπουργείου Εξωτερικών, είπε στα Ηνωμένα Έθνη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους «προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το διάστημα για να επιβάλουν τη δυτική κυριαρχία».

Ο Βορόντσοφ,  είπε ότι η χρήση δυτικών δορυφόρων για να βοηθήσουν την ουκρανική πολεμική προσπάθεια είναι «μια εξαιρετικά επικίνδυνη τάση».

«’’Ημιστρατιωτικές υποδομές’’ μπορεί να είναι νόμιμος στόχος για αντίποινα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βορόντσοφ, προσθέτοντας ότι η χρήση τέτοιων δορυφόρων από τη Δύση για την υποστήριξη της Ουκρανίας είναι «προκλητική».

«Μιλάμε για τη συμμετοχή εξαρτημάτων της μη στρατιωτικής διαστημικής υποδομής, συμπεριλαμβανομένης της εμπορικής, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους σε ένοπλες συγκρούσεις», φέρεται να είπε ο Βορόντσοφ στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Βορόντσοφ δεν ανέφερε συγκεκριμένες εταιρείες, αν και ο Ίλον Μασκ ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα συνεχίσει να παρέχει δωρεάν το σύστημα δορυφορικού διαδικτύου Starlink στην Ουκρανία, επικαλούμενος την ανάγκη για «καλές πράξεις». Επίσης, η Maxar συχνά δίνει στη δημοσιότητα συχνά ρωσικές θέσεις στην Ουκρανία.  

Πηγή: skai.gr