Κλείσιμο

Ρωσία: Πρώην επικεφαλής τοπικής οργάνωσης του Αλεξέι Ναβάλνι καταδικάστηκε σε κάθειρξη εννέα ετών για «εξτρεμισμό»

Ο Βάντιμ Οστάνιν, που ήταν επικεφαλής των τοπικών γραφείων του Ναβάλνι στην πόλη Μπαρναούλ της Σιβηρίας, διεξήγαγε μόνο «νόμιμο πολιτικό έργο», έγραψε η ομάδα του Ναβάλνι στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram

Ο πρώην επικεφαλής τοπικού βραχίονα της οργάνωσης του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι καταδικάστηκε σε κάθειρξη εννέα ετών σε ρωσική φυλακή για τη συμμετοχή του σε «εξτρεμιστική κοινότητα», όπως ανακοίνωσε σήμερα η ομάδα του Ναβάλνι.

Ο Βάντιμ Οστάνιν, που ήταν επικεφαλής των τοπικών γραφείων του Ναβάλνι στην πόλη Μπαρναούλ της Σιβηρίας, διεξήγαγε μόνο «νόμιμο πολιτικό έργο», έγραψε η ομάδα του Ναβάλνι στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. Κρίθηκε επίσης ένοχος για συμμετοχή σε μη κερδοσκοπική οργάνωση «της οποίας η δραστηριότητα περιλαμβάνει βία κατά των πολιτών».

Ο Οστάνιν συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2021 και αρχικά κρατήθηκε στη Μόσχα πριν μεταφερθεί στο Μπαρναούλ, όπου πέρασε από δίκη.

«Κατά την άφιξή μου στο Μπαρναούλ από τη Μόσχα, δίχως εξήγηση, μεταφέρθηκα σε κελί απομόνωσης, περίπου έξι τετραγωνικών μέτρων, σε ένα υπόγειο με ένα παράθυρο καλυμμένο με χαλάσματα», έγραψε ο Οστάνιν σε επιστολή που δημοσιοποιήθηκε από την ομάδα του Ναβάλνι. «Περίπου μια εβδομάδα αργότερα, το κελί πλημμύρισε με το νερό να φθάνει έως τον αστράγαλο…σε αυτά τα κελιά υπήρχαν αρουραίοι, μυρμήγκια, αράχνες», έγραψε.

Η ομάδα του Ναβάλνι έγραψε ότι οι ερευνητές είχαν πιέσει τον Οστάνιν να παραδεχθεί την ενοχή του, αλλά εκείνος αρνήθηκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ