Ρωσία – Ουκρανία: Αμερικανός πολίτης απελευθερώθηκε κατά την ανταλλαγή αιχμαλώτων

Στους 59 οι Ουκρανοί στρατιωτικοί που απελευθερώθηκαν - Άγνωστος ο αριθμός των Ρώσων

Ένας Αμερικανός πολίτης αφέθηκε σήμερα ελεύθερος στο πλαίσιο της ανταλλαγής δεκάδων αιχμαλώτων Ουκρανίας - Ρωσίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας.

Ο Άντριι Γιερμάκ έγραψε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ότι ο Σουέντι Μουρεκέζι «βοηθούσε τον λαό μας» πριν καταλήξει στη Ρωσία.

Ο ίδιος δήλωσε ότι 64 ουκρανοί στρατιώτες και οι σοροί τεσσάρων πεσόντων στρατιωτών παραδόθηκαν από τη Ρωσία, χωρίς να αναφέρει που έγινε η ανταλλαγή αιχμαλώτων και πόσοι Ρώσοι στρατιώτες παραδόθηκαν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, απελευθερώθηκαν 59 Ουκρανοί στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων 4 αξιωματικοί και 5 μαχητές των Δυνάμεων Εδαφικής 'Αμυνας, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 23 από αυτούς είναι τραυματίες, ενώ η κατάσταση μερικών είναι κρίσιμη.

Ρωσία - Ουκρανία

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τους μαχητές είναι 57 ετών και ο νεότερος είναι 19.

Ο ηλικίας 35 ετών Μουρεκέζι, όπως έγραφε η βρετανική εφημερίδα Guardian, είχε αφεθεί ελεύθερος στα τέλη Οκτωβρίου αφού κρατούνταν σε διάφορες τοποθεσίες και ζούσε χωρίς έγγραφα στην πόλη του Ντονέτσκ, η οποία ελέγχεται από δυνάμεις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία.

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS είχε μεταδώσει τον Αύγουστο ότι ο Μουκερέζι είχε κατηγορηθεί στο Ντονέτσκ για «υποκίνηση εθνικού μίσους» επειδή συμμετείχε σε διαμαρτυρίες κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο δικηγόρος του Μουκερέζι ανέφερε ότι ο πελάτης του είχε εμπλακεί σ’ αυτές τις διαμαρτυρίες «τυχαία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ