Ο Λαβρόφ καλεί Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να δείξουν «υπευθυνότητα»

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κάλεσε τον Ισραηλινό Έλι Κοέν και τον Παλαιστίνιο Ριάντ Αλ-Μάλικι να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν την κλιμάκωση της βίας στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του, σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, είχε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος τους κάλεσε να απόσχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κάλεσε τον Ισραηλινό Έλι Κοέν και τον Παλαιστίνιο Ριάντ Αλ-Μάλικι να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν την κλιμάκωση της βίας στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών «ο Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους εταίρους να επιδείξουν τη μέγιστη υπευθυνότητα και να απόσχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης». 

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αυτών, «η ρωσική πλευρά υπογράμμισε ότι η Μόσχα ανησυχεί σοβαρά από τον νέο κύκλο βίας» στην περιοχή, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο.

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι υπάρχει «επείγουσα» ανάγκη το «Κουαρτέτο» των διεθνών μεσολαβητών να ξαναρχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Το Σάββατο, η ρωσική διπλωματία είχε ήδη καλέσει σε ανακοίνωσή της όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ έπειτα από μια πολύνεκρη ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή την Πέμπτη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η ισραηλινή αστυνομία σφράγισε σήμερα το σπίτι της οικογένειας ενός Παλαιστίνιου ένοπλου στην Ιερουσαλήμ, ο οποίος σκότωσε επτά ανθρώπους έξω από συναγωγή την επομένη της επιδρομής των ισραηλινών δυνάμεων κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά ένοπλοι και δύο πολίτες στη Δυτική Όχθη. Σήμερα επίσης, Ισραηλινοί φρουροί ασφαλείας σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη και η βία των τελευταίων ημερών εγείρει φόβους για νέα έξαρση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ