Ρωσία: Σε κατ’ οίκον περιορισμό η δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιάνικοβα

Δικαστήριο της Μόσχας έκανε δεκτό το αίτημα των ανακριτών για την επιβολή κατ’ οίκον περιορισμού μέχρι τις 9 Οκτωβρίου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η ρωσίδα δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιάνικοβα, η οποία έγινε διάσημη για την αντιπολεμική διαμαρτυρία της σε στούντιο της ρωσικής τηλεόρασης, τέθηκε σήμερα σε κατ’ οίκον περιορισμό κατόπιν δικαστικής απόφασης, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με πολυετή ποινή φυλάκισης.

Δικαστήριο της Μόσχας έκανε δεκτό το αίτημα των ανακριτών για την επιβολή κατ’ οίκον περιορισμού μέχρι τις 9 Οκτωβρίου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Οβσιάνικοβα κατηγορείται ότι «δυσφήμησε» τον ρωσικό στρατό με τη διαμαρτυρία της κοντά στο Κρεμλίνο, στα μέσα Ιουλίου, όταν κράτησε πλακάτ στο οποίο αναφερόταν στον θάνατο παιδιών στην Ουκρανία και αποκαλούσε «δολοφόνο» τον Πούτιν. «Πόσα ακόμη παιδιά πρέπει να πεθάνουν προτού σταματήσετε;», έγραφε στο μήνυμά της.

Σύμφωνα με ένα νέο άρθρο του ποινικού κώδικα κατά της διάδοσης «ψευδών πληροφοριών» και της «συκοφάντησης» του ρωσικού στρατού, το οποίο τέθηκε σε ισχύ μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία -- την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» -- η Οβσιάνικοβα κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών.

Στη σημερινή εμφάνισή της ενώπιον δικαστηρίου, η ρωσίδα δημοσιογράφος κρατούσε μια επιγραφή με το μήνυμα: «Είθε τα παιδιά που πέθαναν (στον πόλεμο της Ουκρανίας) να σας στοιχειώνουν στα όνειρά σας».

Η 44χρονη δημοσιογράφος συνελήφθη χθες, Τετάρτη, στο σπίτι της.

Από τα τέλη Ιουλίου, σε βάρος της Οβσιάνικοβα έχουν επιβληθεί δύο πρόστιμα για «δυσφήμηση» του ρωσικού στρατού σχετικά με επικριτικές αναρτήσεις της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Μαρίνα Οβσιάνικοβα έγινε παγκοσμίως γνωστή στα μέσα Μαρτίου όταν εμφανίστηκε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού στον οποίο εργαζόταν, κρατώντας πλακάτ με το οποίο αποδοκίμαζε την επίθεση στην Ουκρανία και την «προπαγάνδα» των ελεγχόμενων από το Κρεμλίνο μέσων ενημέρωσης.

Η αντιπολεμική διαμαρτυρία της έκανε τον γύρο του κόσμου και προκάλεσε πληθώρα εγκωμιαστικών σχολίων για το θάρρος που επέδειξε, αψηφώντας τις προσπάθειες φίμωσης κάθε επικριτικής φωνής στη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS: Ρωσία