Η Ρωσία κατεδάφισε το ιστορικό θέατρο της Μαριούπολης - Δείτε βίντεο

Η Ουκρανία κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι το κατεδάφισαν για να κρύψουν «εγκλήματα πολέμου»

Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να κατεδαφίζουν τα ερείπια του θεάτρου της Μαριούπολης, ενός κτιρίου που μετατράπηκε από χώρος πολιτισμού σε χώρο ενός εκ των πιο αιματηρών επεισοδίων του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο ρωσικός στρατός το βομβάρδισε τον περασμένο Μάρτιο σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν βρει καταφύγιο μέσα, σύμφωνα με έναν βοηθό του εξόριστου Ουκρανού δημάρχου της πόλης.

Μια έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας για το χτύπημα στο θέατρο της Μαριούπολης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν έγκλημα πολέμου στοχεύοντας σκόπιμα στο κτίριο, παρόλο που γνώριζαν ότι εκατοντάδες πολίτες βρίσκονταν μέσα και το χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο.

Το βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνει εκσκαφείς να γκρεμίζουν τους τελευταίους τοίχους του θεάτρου που έχουν απομείνει.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας, Tkachenko Oleksandr, ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατεδάφισαν το κτίριο σε μια «προσπάθεια να κρύψει για πάντα τα στοιχεία της σκόπιμης δολοφονίας Ουκρανών από Ρώσους».

Οι ρωσικές κατοχικές αρχές σχεδίαζαν να αφήσουν ανέπαφο το μπροστινό μέρος του θεάτρου και να καταστρέψουν την υπόλοιπη δομή, για να χτίσουν ένα νέο θέατρο αφιερωμένο «στα οστά του λαού της Μαριούπολης», ανέφερε ο Πέτρο Αντριουσένκο, σύμβουλος του Ουκρανού δημάρχου.

Πηγή: skai.gr