Ρωσία: Διαμαρτύρεται για την πώληση τουρκικών drones στην Ουκρανία

Την διαμαρτυρία της Ρωσίας προκάλεσε η πώληση από την Τουρκία στην Ουκρανία των εξοπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2, όπως ανέφερε υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, σημειώνοντας όμως ότι οι πωλήσεις αυτές γίνονται από ιδιωτική τουρκική εταιρεία και δεν πρόκειται για διακρατική συμφωνία.

«Οι Ρώσοι είναι αναστατωμένοι και κατά καιρούς παραπονιούνται για τις πωλήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Διαμαρτύρονταν και συνεχίζουν να διαμαρτύρονται και τώρα» ανέφερε ο αξιωματούχος μιλώντας σε ξένα μέσα ενημέρωσης. «Αλλά έχουμε ήδη δώσει την απάντηση... ότι πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες και επίσης αυτές οι αγοραπωλησίες έγιναν πριν από τον πόλεμο» πρόσθεσε.

Η τουρκική εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας Baykar πούλησε τα drones στο Κίεβο, παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος υπέγραψε συμφωνία με την Ουκρανία για τη συμπαραγωγή τους, προκαλώντας την οργή της Μόσχας.

Μετά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών στην Κωνσταντινούπολη, την περασμένη εβδομάδα, το Κίεβο έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα με τις πιθανές «εγγυήτριες» χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται η Τουρκία και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι ορισμένες από τις χώρες αυτές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν «νομικά ζητήματα» ως εγγυήτριες της ασφάλειας της Ουκρανίας, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι, κατ’ αρχήν, είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο εγγυήτριας δύναμης για την ασφάλεια της Ουκρανίας, όμως θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας.

Πηγή: skai.gr