Ρωσία: Απέρριψε όρους των ΗΠΑ-«Ελάχιστες» πιθανότητες να παραταθεί η συνθήκη START-Τι ορίζει

Ρωσία: Απέρριψε όρους των ΗΠΑ-«Ελάχιστες» πιθανότητες να παραταθεί η συνθήκη START-Τι ορίζει

Η Ρωσία βλέπει «ελάχιστες» πιθανότητες να παραταθεί η ισχύς της νέας συνθήκης START με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που συνιστά την τελευταία μεγάλη συμφωνία για τους πυρηνικούς εξοπλισμούς μεταξύ των δύο χωρών, επειδή δεν μπορεί να αποδεχθεί τους όρους που θέτει η Ουάσιγκτον, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά τις δηλώσεις που έκανε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τον έλεγχο των Εξοπλισμών Μάρσαλ Μπίλινγκσλι σε ρωσική εφημερίδα, σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα πρέπει να αποδεχθεί μια κοινή συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για παράταση της ισχύος της συνθήκης START πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Υποθέτω ότι αν η Ρωσία δεν δεχθεί την προσφορά μας, τότε, αφότου ο πρόεδρος Τραμπ επανεκλεγεί, "η τιμή εισδοχής" όπως λέμε στις ΗΠΑ θα αυξηθεί», δήλωσε Μπίλνγκσλι στην συνέντευξή του στην εφημερίδα Kommersant.

O Ριαμπκόφ δήλωσε ότι οι όροι που θέτει ο Μπίλινγκσλι συνιστούν τελεσίγραφο και μειώνουν τις πιθανότητες να επιτευχθεί οποιοδήποτε είδος συμφωνίας που θα παρατείνει την ισχύ της START η οποία εκπνέει τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

«Δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε κατά αυτόν τον τρόπο» δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο Ριαμπκόφ, ενώ στο πρακτορείο RIA δήλωσε ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας που θα παρατείνει την Συνθήκη START είναι ελάχιστες.

Η Νέα Συνθήκη START που υπεγράφη το 2010 περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αναπτύξουν.

Η μη παράταση της ισχύος της Συνθήκης START θα αφαιρούσε τον κύριο πυλώνα που θα διατηρούσε την ισορροπία των πυρηνικών όπλων μεταξύ των δύο χωρών, προσθέτοντας ένα ακόμη στοιχείο έντασης στις ήδη τεταμένες σχέσεις τους.

Ο Ριαμπκόφ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν αποκτήσει ένα πυρηνικό οπλικό σύστημα το οποίο δεν διαθέτει ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα, δήλωσε ότι «η Ρωσία φροντίζοντας για την δική της ασφάλεια και την ασφάλεια των συμμάχων της, το κάνει αυτό αποτελεσματικά, χωρίς να προσπαθεί να κερδίσει κάποιον στον ανταγωνισμό των εξοπλισμών» και προσέθεσε ότι «γενικά δεν θα επιτρέψουμε να εμπλακούμε σε έναν ανταγωνισμό των εξοπλισμών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ