«Υπάρχουν ήδη πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη»: Η Μόσχα απάντησε με χάρτες στις δηλώσεις Μακρόν για τη μη ανάπτυξη πυρηνικών

Μια δήλωση που φέρεται να έκανε ο Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε την αντίδραση του Κρεμλίνου

Οι πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ απηύθυναν την Πέμπτη από το Πεκίνο έκκληση για ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, απορρίπτοντας την προσφυγή στα πυρηνικά όπλα, ωστόσο μια δήλωση που φέρεται να έκανε ο Γάλλος πρόεδρος προκάλεσε την αντίδραση του Κρεμλίνου. 

«Να γίνει υπενθύμιση προς όλους, κυρίως προς την Ρωσία η οποία ανακοίνωσε τις προάλλες ότι θέλει να αναπτύξει τέτοια όπλα στην Λευκορωσία, πράγμα που δεν συμφωνεί με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απέναντί σας και απέναντι στο διεθνές δίκαιο» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν. 

MAP


«Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε στις 6 Απριλίου 2023: ‘’Καμία χώρα δεν μπορεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα σε ξένο έδαφος ‘’υπό οποιεσδήποτε συνθήκες’’. Αντιλαμβάνομαι καλά ότι η σκληρή απαίτηση του Παρισιού απευθύνεται στην Ουάσιγκτον;» διερωτήθηκε δηκτικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανήρτησε χάρτες με τις ευρωπαϊκές χώρες όπου είναι αποθηκευμένες πυρηνικές βόμβες στην Ευρώπη, δηλαδή τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Τουρκία.  

Nuclear


Το 2019, ένας οργανισμός που συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ δημοσίευσε και στη συνέχεια απέσυρε ένα έγγραφο που ανέφερε πως πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ αποθηκεύονται σε αεροπορικές βάσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις: Kleine Brogel στο Βέλγιο, Büchel στη Γερμανία, Torre και Ghedi στην Ιταλία, Volkel στην Ολλανδία και Incirlik στην Τουρκία όπως δείχνει και το γράφημα τoυ Statista, τα στοιχεία του οποίου επικαλείται η Μόσχα.

Αντίγραφο του εγγράφου δημοσιεύτηκε στη βελγική εφημερίδα De Morgen σύμφωνα με το οποίο πυρηνικές βόμβες B61 αποθηκεύονται σε έξι βάσεις στην Ευρώπη.

Πηγή: skai.gr