Κρεμλίνο: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνάντησε τον Ιμπραήμ Καλίν – Στην ατζέντα το Άκουγιου και «άλλα μεγάλα έργα»

Τη συνάντηση του Πούτιν με τον εκπρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν επιβεβαίωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ

Με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν συναντήθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν όπως επιβεβαίωσε την Πέμπτη ο Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Σύμφωνα με το TASS o Ντμίτρι Πεσκόφ διευκρίνισε ότι η συνάντηση «εξέτασε την υλοποίηση μεγάλων έργων στην (κοινή) ατζέντα των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένου του (πυρηνικού σταθμού) Άκουγιου». 

«Έχει όντως γίνει μια τέτοια συνάντηση», είπε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, σχολιάζοντας τις αναφορές για τη συνάντηση για μια συζήτηση διμερούς συνεργασίας σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό. 

«Τα δύο μέρη συζήτησαν την ανάγκη να πραγματοποιηθεί μια τελετή για την παράδοση (πυρηνικών καυσίμων) για να σηματοδοτήσει την περίσταση. Όπως έχουμε πει προηγουμένως, η Ρωσία θα παίξει το σωστό ρόλο της στην τελετή» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. 

Ο Καλίν ανέφερε την Τετάρτη ότι συναντήθηκε με τον πρόεδρο Πούτιν στη Μόσχα. Σύμφωνα με τον ίδιο, μετέφερε μηνύματα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Πούτιν και η συνομιλία τους αφορούσε το θέμα της Ουκρανίας και την επικείμενη τελετή παράδοσης καυσίμων στις εγκαταστάσεις του Άκουγιου. Ο Καλίν δήλωσε επίσης ότι ο Ρώσος ηγέτης είχε με τη σειρά του «διαβιβάσει μηνύματα στον Ερντογάν».

Ο ρώσος πρόεδρος ενδέχεται να επισκεφθεί την Τουρκία με αφορμή τα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου (27 Απριλίου), έχει δηλώσει εξάλλου ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο κ. Πούτιν ενδέχεται να έρθει στην Τουρκία για την τελετή των εγκαινίων. Ειδάλλως ενδέχεται να συμμετάσχει διαδικτυακά σε αυτήν», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στα τηλεοπτικά δίκτυα A Haber και ATV.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι ο πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου αποτελεί επένδυση ζωτικής σημασίας για την Τουρκία, αφού θα αναβαθμίσει το ενεργειακό δίκτυο της χώρας.

Βάσει χρονοδιαγράμματος, ο πρώτος αντιδραστήρας στο Άκουγιου θα τεθεί σε λειτουργία φέτος και το έργο δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2025.

Η ανέγερση του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία συμφωνήθηκε το 2010 με θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρίας Rosatom. Ο πυρηνικός σταθμός στην επαρχία της Μερσίνας, στα νότια παράλια της Τουρκίας, θα έχει τέσσερις αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 4,8 GW.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ