Κλείσιμο

Qatargate: «Μοναδικό» χαρακτήρισε το εύρος της έρευνας ο υπ. Δικαιοσύνης του Βελγίου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου σημείωσε ότι η συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι στιγμής αφορούσε κυρίως την ασφάλεια

Το μέγεθος της έρευνας για τις καταγγελίες που αφορούν το Qatargate είναι μοναδικό και συνήθως παρατηρείται σε μεγάλες έρευνες για το οργανωμένο έγκλημα, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου.

Μιλώντας στους Financial Times, ο Βίνσεντ βαν Κουίκενμπορν ανέφερε ότι η έρευνα, με επικεφαλής τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα του Βελγίου, αφορά «παρέμβαση κρατικών παραγόντων στην καρδιά της ευρωπαϊκής μας δημοκρατίας» μεγέθους που δεν είχε ξαναδεί το Βέλγιο. Πρόσθεσε ότι όσα περιλαμβάνονται στην υπόθεση, πρέπει και να αποδειχθούν.


«Γνωρίζουμε περιπτώσεις παρέμβασης από κρατικούς παράγοντες που προσπαθούν να παρέμβουν στο δημοκρατικό μας σύστημα. Και επίσης το οργανωμένο έγκλημα», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου στους FT. «Αλλά στην πραγματικότητα, η δωροδοκία μελών ενός κοινοβουλίου, ειδικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι κάτι εντελώς μοναδικό» για τις αρμόδιες υπηρεσίες του Βελγίου, σημείωσε ο ίδιος.

Όπως τόνισε, η τρέχουσα έρευνα για τη διαφθορά έδειξε ότι το Βέλγιο, το οποίο φιλοξενεί πολλά θεσμικά όργανα της Ε.Ε., καθώς και το ΝΑΤΟ, δεν δίνει «ελευθέρας» σε φερόμενους εγκληματίες. «Για εμάς, η διαφύλαξη του κράτους δικαίου είναι το πιο σημαντικό πράγμα» είπε, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει ότι η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί χωρίς καμία παρέμβαση από τη βελγική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου σημείωσε ότι η συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι στιγμής αφορούσε κυρίως την ασφάλεια, ιδιαίτερα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2016 στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σε έναν σταθμό του μετρό. «Τώρα θα πρέπει να ασφαλιστούμε έναντι του οργανωμένου εγκλήματος και των παρεμβάσεων μέσω δωροδοκίας», συμπλήρωσε. Είπε, τέλος, ότι «έχουμε προσφέρει όλα τα δυνατά μέσα και το απαιτούμενο προσωπικό για την υπόθεση».

Πηγή: www.kathimerini.gr