Qatargate: «Μπαμπά πάρε τη βαλίτσα και τα μπιμπερό» - Οι κινήσεις της Καϊλή μετά τη σύλληψη του Τζιόρτζι

Η βελγική «Le Soir» όσο και η ιταλική «La Repubblica» σκιαγραφούν το πώς λειτουργούσε το κύκλωμα. Στο μικροσκόπιο οι πρώτες αντιδράσεις της Εύας Καϊλή, μετά τη σύλληψη του συντρόφου της.

Συνεχίζονται από τον διεθνή Τύπο οι αποκαλύψεις για το Qatargate και συγκεκριμένα για την εμπλοκή της πρώην αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου, Εύας Καϊλή, του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι και του πρώην ευρωβουλευτή και φερόμενου ως «εγκέφαλος» της υπόθεσης, Αντόνιο Παντσέρι.

Τόσο η βελγική «Le Soir» όσο και η ιταλική «La Repubblica» σκιαγραφούν το πώς λειτουργούσε το κύκλωμα.

Παράλληλα στο μικροσκόπιο μπαίνουν και οι πρώτες αντιδράσεις της Εύας Καϊλή, αμέσως αφού ενημερώθηκε για τη σύλληψη του συντρόφου της.

Η «Le Soir» αναφέρει τι κατέθεσε στους ανακριτές ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι για τη λειτουργία του κυκλώματος: «Η Εύα προφανώς γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων και την πηγή τους αφού ζούσαμε μαζί, αλλά δεν ήταν μέρος του δικτύου. Μου είχε πει πολλές φορές να σταματήσω γιατί την έβαζα σε κίνδυνο σε σχέση με τα καθήκοντά της» φέρετε να είπε ο Τζιόρτζι.

Από την πλευρά της η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» αποκαλύπτει όσα φέρεται να κατέθεσε η Εύα Καϊλή στους αστυνομικούς μετά τη σύλληψή της: «Μετά τη σύλληψη του συντρόφου μου μπήκα στο γραφείο του. Έψαξα τα πράγματά του για να καταλάβω γιατί είχε συλληφθεί. Τηλεφώνησα στον πατέρα μου, ο οποίος ήταν με την κόρη μου. Του ζήτησα να έρθει να πάρει τη βαλίτσα. Ήταν μια βαλίτσα από τον Παντσέρι που φύλαγε ο σύντροφός μου. Ήξερα ότι ο πατέρας μου θα ήταν με την κόρη μου γιατί είχα βάλει μπιμπερό στη βαλίτσα» φέρεται να κατέθεσε η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Στη συνέχεια η «La Repubblica» αποκαλύπτει ότι η κ. Καϊλή πραγματοποίησε κάποια τηλεφωνήματα: «Στην αρχή προσπάθησα να καλέσω τον Παντσέρι αλλά δεν τον βρήκα οπότε προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Μαρκ Ταραμπέλα και τη Μαρία Αρένα. Δεν γνώριζαν γιατί δεν απαντούσε ο Παντσέρι».

Το ιταλικό δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής κατέθεσε επίσης ότι «άνοιξα τη βαλίτσα, άνοιξα και το χρηματοκιβώτιο. Ήξερα ότι (σ.σ. ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι) φύλαγε κάτι για το πρώην αφεντικό του, τον Αντόνιο Παντσέρι και πιθανόν για το σημερινό αφεντικό του, τον Αντρέα Κοτζολίνο».

Μάλιστα, στην ίδια κατάθεση η κ. Καϊλή κάνει λόγο και για μια άλλη βαλίτσα με χρήματα που υπήρχε στο σπίτι της: «Αυτά τα χρήματα ήταν που είχε δανειστεί (σ.σ. ο Τζιόρτζι) για την αγορά του διαμερίσματος». 

Η «Repubblica» αναφέρει στο ρεπορτάζ της ότι το δάνειο για την αγορά του διαμερίσματος στις Βρυξέλλες είχε βγει στο όνομα της κ. Καϊλή και όπως κατέθεσε η ίδια, τα μετρητά «ήταν η συνεισφορά του συντρόφου μου. Στην τσάντα αυτή ήταν περίπου 50-60.000 ευρώ, δεν ξέρω γιατί δεν είχα πρόθεση να ερευνήσω τις υποθέσεις του».

Le Soir: Από το 2018 λειτουργεί το κύκλωμα

Την ίδια ώρα, η «Le Soir» αποκαλύπτει ότι η λειτουργία του κυκλώματος ξεκίνησε το 2018 όταν ο Παντσέρι ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το δημοσίευμα επικαλείται όσα φέρεται να κατέθεσε ο Τζιόρτζι στους Αστυνομικούς, με την ιδέα του lobbying για το Κατάρ να ανήκει στον υπουργό Άμυνας της αραβικής χώρας με την οποία συμφώνησε ο Παντσέρι. 

«Στις αρχές του 2019 ξεκίνησε η συνεργασία. Είχαμε καθορίσει τις αμοιβές, τις οποίες δυσκολεύομαι να θυμηθώ, για τις παρεμβάσεις μας. Ήταν σε μετρητά» φέρεται να είπε, ο Τζιόρτζι στις βελγικές αρχές, την ώρα που ο Παντσέρι φέρεται να έχει καταθέσει ότι όλα ξεκίνησαν πιο μετά, συγκεκριμένα τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2019 ενώ, δηλαδή, δεν ήταν ευρωβουλευτής. 

Ο  Τζιόρτζι περιγράφει ότι λίγους μήνες αργότερα έφτιαξαν την ΜΚΟ Fight Impunity «γιατί έπρεπε να βρούμε ένα καθαρό σύστημα που δεν θα σήμανε συναγερμό», ενώ έκανε αναφορά σε αεροπορικά εισιτήρια για τη Ντόχα που μοίραζε ο Παντσέρι. 

Πηγή: skai.gr