Καλιφόρνια: Στους 4 οι νεκροί από τη μεγαλύτερη πυρκαγιά της χρονιάς

Τουλάχιστον 3.000 κάτοικοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην κοινότητα Κλάμαθ Ρίβερ, κοντά στα σύνορα με την πολιτεία Όρεγκον, ενώ η φωτιά εκτείνεται σε μια έκταση 227.000 στρεμμάτων. 

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη μεγαλύτερη πυρκαγιά της χρονιάς στην πολιτεία Καλιφόρνια, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη οι τοπικές αρχές, προειδοποιώντας πως ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί κι άλλο.

Η φωτιά, που βαπτίστηκε «McKinney», μαίνεται από την Παρασκευή και παρέμενε ανεξέλεγκτη χθες Τρίτη. Εκτείνεται σε 227.000 στρέμματα και απειλεί αυτή τη στιγμή τη μικρή πόλη Αϊρίκα.

«Έχουμε τέσσερις επιβεβαιωμένους θανάτους και ο αριθμός αυτός μπορεί να αλλάξει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος του γραφείου του σερίφη της κομητείας Σίσκγιου, στην οποία έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το πρωί της Κυριακής βρέθηκαν οι σοροί δύο ανθρώπων μέσα σε απανθρακωμένο αυτοκίνητο. Τη Δευτέρα, βρέθηκαν άλλες σε δύο σε κατοικίες, ανέφερε το γραφείο του σερίφη μέσω Twitter.

Τουλάχιστον 3.000 κάτοικοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην κοινότητα Κλάμαθ Ρίβερ, κοντά στα σύνορα με την πολιτεία Όρεγκον.

«Ο σκοπός μας είναι (...) να επικοινωνούμε αποτελεσματικά με τον κόσμο και του ζητάμε να συμμορφώνεται προς τις εντολές εκκένωσης», τόνισε η εκπρόσωπος. «Η προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες».

Διενεργείται έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς «Μακίνι».

Σύντομη ανάπαυλα

«Όταν φύγαμε, καίγονταν τα πάντα», δήλωσε στην εφημερίδα Los Angeles Times η Σέρι Μαρτσέτι-Περό, κάτοικος. Η φωτιά «ήρθε τόσο γρήγορα. Φύγαμε μόνο με τα ρούχα μας. Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε ούτε να δούμε τίποτα».

Από το βράδυ της Κυριακής, οι πυροσβέστες επωφελήθηκαν από μια σύντομη ανάπαυλα λόγω της βελτίωσης των μετεωρολογικών συνθηκών, τις λιγότερο υψηλές θερμοκρασίες και τις σποραδικές βροχοπτώσεις.

Αλλά η αισιοδοξία παραμένει συγκρατημένη, καθώς η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί πως η απειλή πυρκαγιάς είναι ακόμη υψηλή. Ωστόσο, κατά την ίδια πηγή, αναμένονταν θύελλες χθες.

«Η βλάστηση στην περιοχή είναι εξαιρετικά ξηρή και η συνεχιζόμενη πιθανότητα να εκδηλωθούν θύελλες με ισχυρούς και απρόβλεπτους ανέμους ενδέχεται να οδηγήσει σε αναζωπύρωση της φωτιάς», προειδοποίησε η υπηρεσία αντιμετώπισης των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια.

Μηχανήματα έργου έχουν τοποθετηθεί για να προστατεύσουν κτίρια κοντά στην Αϊρίκα, πόλη περίπου 8.000 κατοίκων.

Επίμονη ξηρασία

Παρά τον κίνδυνο, ορισμένοι κάτοικοι προτιμούν να περιμένουν ως την τελευταία στιγμή προτού φύγουν.

«Δεν θέλω να φύγω πολύ νωρίς, διότι βοηθάω τη μητέρα μου, που δεν έχει καλή υγεία και δεν μπορεί να μετακινηθεί» εύκολα, εξήγησε ο Ραφαέλ Φράνκο, κάτοικος που έχει λάβει εντολή υποχρεωτικής εκκένωσης.

«Αν, την τελευταία στιγμή, δω τη φωτιά να περνάει την κορυφή όπου βρισκόμαστε, τότε αν μπορούμε θα φύγουμε, παίρνοντας μαζί μας ό,τι μπορούμε και ελπίζοντας πως όλα θα πάνε καλά», πρόσθεσε.

Η Μάρτζι Λόρενς, που έφυγε εσπευσμένα από την Κλάμαθ Ρίβερ τη νύχτα της Παρασκευής, εκμυστηρεύεται ότι κατόπιν γύρισε στο σπίτι της για πάρει προσωπικά είδη. «Πήραμε διάφορα πράγματα για την περίπτωση που το σπίτι καεί εντελώς, πράγματα που θέλαμε, αλλά όχι αρκετά», εξήγησε.

Η περίοδος των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια, πολιτεία που πλήττεται από μακρά ξηρασία, θα διαρκέσει αρκετούς μήνες ακόμη. Η συχνότητα και η σφοδρότητα των δασικών πυρκαγιών επιτείνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με επιστήμονες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ