Φίλια πυρά Γκιουλ σε Ερντογάν: Όχι σε ανοιχτό πόλεμο στη Συρία - Λάθος η αγορά των S-400

Πυρά κατά της κυβέρνησης Ερντογάν εξαπέλυσε την Τρίτη ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ιδρυτικό μέλος του κυβερνώντος κόμματος Δημοκρατίας και Ανάπτυξης (AKP), και άλλοτε φίλος και στενός συνεργάτης του τούρκου προέδρου. 

Στη σκιά των θανάτων 13 Τούρκων στρατιωτών στην Ιντλίμπ, ο προκάτοχος του Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία δήλωσε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ότι ‘’ακόμα και αν μας προκαλούν, δεν πρέπει να εισέλθουμε σε ανοιχτό πόλεμο με τη Συρία’’. 

Για την εισβολή στα κατεχόμενα από Κούρδους συριακά εδάφη σημείωσε ότι ‘’ευθυνόμαστε απολύτως για τη Συρία… Όταν δεν μπορέσαμε να λύσουμε το κουρδικό μέσω πρωτοβουλιών συμβατών με τα υψηλά κριτήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσέλαβε τοπικές και διεθνείς διαστάσεις’’.


O τέως πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι η αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία ήταν ένα λάθος. "Η χώρα μας πρέπει να είναι μέρος του Δυτικού μπλοκ μαζί με την Ευρώπη για να εξασφαλίσει η δημοκρατία και ο πλουραλισμός… Η χώρα μας είναι μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες και προφανώς δεν έπρεπε να προχωρήσει σ' αυτήν την αγορά" ξεκαθαρίζει ο Γκιουλ.

"Οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας" συνέχισε, "'έχουν ξεπεράσει το επίπεδο μίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης σε σημείο πολύ πέρα από τους διπλωματικούς δεσμούς. Η ασυμβατότητα μεταξύ του ρωσικού συστήματος όπλων και του εξοπλισμού του ΝΑΤΟ υπονόμευσε τη δύναμη του τουρκικού στρατού".

Ο Γκιουλ αποκάλυψε επίσης ότι προτίθεται να στηρίξει τον πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό Αλί Μπαμπατζάν σε περίπτωση που ο τελευταίος ιδρύσει νέο πολιτικό φορέα.
 

Πηγή: skai.gr