Πτήση MH17: Η ολλανδική κυβέρνηση καλεί τον Ρώσο πρέσβη μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου

Η Μόσχα χθες κατήγγειλε την απόφαση ως «πολιτική» και «σκανδαλώδη», υπογραμμίζοντας ότι το δικαστήριο «αγνόησε την αμεροληψία»

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη στην Ολλανδία για την, όπως τη χαρακτήρισε, «εντελώς αξιοκαταφρόνητη» απάντηση της Μόσχας στην ετυμηγορία ενός ολλανδικού δικαστηρίου για την κατάρριψη της πτήσης MH17 το 2014.

Χθες, δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε ότι η πτήση MH17 της Malaysia Airlines καταρρίφθηκε το 2014 από έναν πύραυλο ρωσικής κατασκευής, ο οποίος εκτοξεύτηκε από ένα αγρόκτημα στην ανατολική Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είχε σε γενικές γραμμές τον έλεγχο των αυτονομιστικών δυνάμεων στην περιοχή, όταν καταρρίφθηκε το αεροσκάφος. Όλοι οι 298 επιβαίνοντες της πτήσης εκείνης σκοτώθηκαν. Οι καταδικασθέντες, δύο Ρώσοι πρώην αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών και ένας Ουκρανός αυτονομιστής ηγέτης, κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία. Τους επιβλήθηκαν ποινές ισόβιας κάθειρξης. Παραμένουν φυγόδικοι και πιστεύεται ότι βρίσκονται στη Ρωσία, η οποία δεν πρόκειται να τους εκδώσει.

Η Μόσχα αργότερα χθες κατήγγειλε την απόφαση ως «πολιτική» και «σκανδαλώδη», υπογραμμίζοντας ότι το δικαστήριο «αγνόησε την αμεροληψία».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χέκστρα δήλωσε σήμερα ότι οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε η Μόσχα είναι «εντελώς αξιοκαταφρόνητοι» και παντελώς εκτός πραγματικότητας.

«Η ίδια η Ρωσία παραβιάζει τους διεθνείς νόμους με κάθε τρόπο. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό να περάσει... και πρέπει να δείξουμε ότι σεβόμαστε το κράτος δικαίου και ότι έχουμε ένα ανεξάρτητο δικαστικό σώμα», ανέφερε ο Χέκστρα στην ολλανδική εφημερίδα AD.

Η πτήση MH17 της Malaysian Airlines από το Άμστερνταμ προς την Κουάλα Λουμπούρ καταρρίφθηκε πάνω από την ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου 2014, καθώς μαίνονταν μάχες μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων.

Πηγή: skai.gr