Ψυχρολουσία στην Τουρκία: Οι ΗΠΑ απειλούν με επιπλέον κυρώσεις για τους S-400

Εντύπωση και προβληματισμό προκάλεσε στην Τουρκία η ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, μιλώντας σε Τούρκους επιχειρηματίες.

Ο Σάτερφιλντ είπε ξεκάθαρα ότι οι κυρώσεις δεν θα ακυρωθούν όσο βρίσκονται στην Τουρκία οι S-400 και μάλιστα μπορεί να επεκταθούν και σε άλλους τομείς πέραν του αμυντικού.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον συνδέει τις κυρώσεις όχι μόνο με τη χρήση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος αλλά και με την ύπαρξή του στα τουρκικά εδάφη, καθώς φαίνεται πως οι ΗΠΑ δεν εμπιστεύονται την Άγκυρα, καθώς θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να ενεργοποιήσει τους S-400.

Ιδιαίτερα θορυβημένοι είναι και οι Τούρκοι επιχειρηματίες, για το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι κυρώσεις στον εμπορικό τομέα, αλλά και για το ότι αυτές οι σκληρές δηλώσεις γίνονται ενώ δεν έχει αναλάβει ακόμη αναλάβει καθήκοντα ο Τζο Μπάιντεν.

Ακάρ σε ΗΠΑ: Να λυθεί το θέμα με διάλογο

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι θα ήταν «πολύ προβληματικό» για την Άγκυρα να υπαναχωρήσει στο ζήτημα του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400, που έχει αγοράσει, όμως εξέφρασε την ελπίδα ότι η διένεξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα αυτό θα επιλυθεί μέσω του διαλόγου.

Επανέλαβε ωστόσο ότι η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία για μια δεύτερη παράδοση συστημάτων S-400.

Πηγή: skai.gr