Τουρκία: Λίστα με νέες κυρώσεις από Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρο – Αντιδράσεις από «συνήθεις υπόπτους»

Λίστα με περαιτέρω κυρώσεις στην Τουρκία παρουσίασαν Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρος με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ζώνη. 

Παρίσι, Αθήνα και Λευκωσία παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα κοινή λίστα για περαιτέρω κυρώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες Γιάννη Παλαιολόγου οι κυρώσεις δεν αφορούν μόνο Τούρκους (φυσικά πρόσωπα) αλλά και νομικές οντότητες που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις. 

Οι προτάσεις αναμένεται να συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής Relex την προσεχή Πέμπτη. Ωστόσο, επειδή έχει ήδη καθυστερήσει το θέμα, και έχουν ήδη ανακοινωθεί οι διερευνητικές επαφές, οι «συνήθεις ύποπτες» χώρες στο Συμβούλιο έχουν αρχίσει να λένε ότι πρέπει να πάμε προς αναβολή με τη δικαιολογία ότι μια ανακοίνωση για διεύρυνση κυρώσεων σε αυτή τη φάση «θα χαλούσε το κλίμα». 

Σημειώνεται πάντως ότι η διαδικασία για τις διερευνητικές επαφές της 25ης Ιανουαρίου μπορεί να έχει μπει στις ράγες, εντούτοις υπάρχουν διάφορα «αγκάθια» που θα μπορούσαν να την εκτροχιάσουν. 

Πηγή: skai.gr