Κλείσιμο

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Βρετανίας το θερμόμετρο ίσως αγγίξει 40 βαθμούς Κελσίου -Συναγερμός από μετεωρολόγους

Το ρεκόρ για φέτος είναι μέχρις στιγμής οι 32,7 βαθμοί Κελσίου στα μέσα του περασμένου μήνα στο Χίθροου.

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

«Σοκ και έκπληξη» έχει προκαλέσει στους μετεωρολόγους στη Βρετανία η πρόγνωση που προκύπτει από ορισμένα στοιχεία των υπολογιστικών τους μοντέλων ότι το θερμόμετρο στη χώρα ίσως πιάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου προς το τέλος της εβδομάδας.

Θα είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει στη χώρα από τότε που τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία.

Ήδη σε ισχύ βρίσκεται σήμερα ένας πορτοκαλί συναγερμός στην ανατολική και νότια Αγγλία, καθώς προβλέπεται ότι οι περιοχές αυτές θα καταγράψουν την πιο ζεστή ημέρα του έτους μέχρι στιγμής, με θερμοκρασία 33 βαθμών Κελσίου.

Η θερμοκρασία αυτή θα καθιστά τη Βρετανία πιο ζεστή σήμερα από την Καραϊβική και τις Μαλδίβες. Το ρεκόρ για φέτος είναι μέχρις στιγμής οι 32,7 βαθμοί Κελσίου στα μέσα του περασμένου μήνα στο Χίθροου.

Ενδεικτικό της ζέστης που επικρατεί είναι το περιστατικό ανάφλεξης σε σιδηροδρομικές ράγες στο Μπάτερσι του νοτίου Λονδίνου, όταν μια σπίθα από τη διέλευση συρμού προκάλεσε φωτιά στις ξύλινες δοκούς σε εκείνο το σημείο. Μέχρι τις 8 το βράδυ τοπική υπάρχουν περιορισμοί στην ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν τα τρένα.

Ο πορτοκαλί συναγερμός είναι η τρίτη από τις τέσσερις βαθμίδες μετεωρολογικού συναγερμού και αφορά τους κινδύνους για την υγεία των πολιτών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Η προειδοποίηση αυτή ισχύει έως το πρωί της Παρασκευής, με την υπόλοιπη χώρα να βρίσκεται στη δεύτερη βαθμίδα συναγερμού.

Το Σαββατοκύριακο, ωστόσο, τα πράγματα αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο δύσκολα, καθώς υπάρχει 30% πιθανότητα ο υδράργυρος να χτυπήσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Το απόγευμα της Δευτέρας η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε μία «σπάνια προειδοποίηση ακραίας ζέστης» που ισχύει από την Κυριακή και μετά».

«Κανένας δεν μπορεί να θυμηθεί τους 40 βαθμούς να εμφανίζονται σε ένα μεγάλο παγκόσμιο σύστημα μετεωρολογικών προγνώσεων για τη Βρετανία», δήλωσε ο Σάιμον Λι, μετεωρολόγος του Πανεπιστημίου Κολούμπια, εκφράζοντας την έκπληξή του.

Το ρεκόρ θερμοκρασίας στη Βρετανία είναι οι 38,7 βαθμοί Κελσίου που καταγράφηκαν στο βοτανικό κήπο του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ στις 25 Ιουλίου 2019. Πριν από αυτό, το ρεκόρ ήταν οι 38,5 βαθμοί Κελσίου στο Φάβερσαμ του Κεντ τον Αύγουστο του 2003.

Για να αντεπεξέλθουν στις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, οι κάτοικοι της Βρετανίας έχουν ξεχυθεί σε παραλίες και πάρκα για μια ανάσα δροσιάς και για ηλιοθεραπεία.

Σχολιάζοντας τα δεδομένα, ο λέκτορας επιστημών γης και περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Σεντ Άντριους Δρ Μάικλ Μπερν, είπε ότι «ο καύσωνας που διανύουμε είναι μία επικίνδυνη υπενθύμιση των επιταχυνόμενων συνεπειών της παγκόσμιας.