Προτάσεβιτς όταν το πολιτικό αεροσκάφος άλλαξε πορεία για Μινσκ: Θα με εκτελέσουν...

Φόβους για τη ζωή του από τις μυστικές υπηρεσίες του Αλεξάντερ Λουκασένκο εξέφραζε εδώ και καιρό ο ακτιβιστής δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς, ο οποίος ήταν  «αγκάθι» στα πλευρά του Λευκορώσου προέδρου, ωστόσο ο εφιάλτης της σύλληψής του έγινε πραγματικότητα. 

Ο ακτιβιστής ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία είχε κληθεί να συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών. 

Ο 26χρονος είχε παρατηρήσει ήδη από την Αθήνα ότι βρίσκεται υπό παρακολούθηση, καθώς ένας άνδρας ήταν κοντά του και είχε προσπαθήσει να φωτογραφήσει τα ταξιδιωτικά του έγγραφα.

Όταν οι αρχές της Λευκορωσίας είπαν στον πιλότο του πολιτικού αεροσκάφους της Ryanair να προσγειωθεί στο Μινσκ μετά από «προειδοποίηση για βόμβα», ο πιλότος αρχικά προσπάθησε να αγνοήσει τον πύργο ελέγχου, αλλά όταν είδε το μαχητικό Μινγκ αποφάσισε να συμμορφωθεί. Kι όταν έγινε αυτό, ο Ρομάν Προτάσεβιτς κατάλαβε τι συνέβαινε, και είπε σε συνεπιβάτη του ότι «εγώ είμαι ο λόγος που συμβαίνει αυτό» προσθέτοντας ότι οι αρχές της Λευκορωσίας θα τον εκτελέσουν, καθώς έχει μπει στη λίστα των τρομοκρατών από τις αρχές της χώρας ήδη από το περασμένο φθινόπωρο. 

Αρχικά ο Προτάσεβιτς έτρεμε από το φόβο του, αλλά μετά όταν συνελήφθη ήταν πιο ψύχραιμος. Έδωσε στην 23χρονη φίλη του έγγραφα, το κινητό του και τον φορητό υπολογιστή του η οποία όμως αργότερα επίσης συνελήφθη.



Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο επιβάτης της πτήσης Νίκος Πέταλης ανέφερε πως «ότι απ’ ό,τι λένε Ρώσοι οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση επίσης δεν επιβιβαστήκανε για το Βίλνιους, μείνανε εκεί (σ.σ Μινσκ)». 

«Έχουμε διπλό επεισόδιο, και επεισόδιο φασαρίας στην καμπίνα από κάποιους που έχουν μπει μέσα προφανώς... Άρα βλέπουμε πειράτευση πολιτικού αεροσκάφους» επισήμανε από πλευράς του στον ΣΚΑΪ ο τέως πιλότος και δήμαρχος Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλος. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair είχε δηλώσει: «πεποίθησή μας είναι ότι πράκτορες της (λευκορωσικής) KGB αποβιβάσθηκαν επίσης στο αεροδρόμιο».

Πηγή: skai.gr