Σαφείς, συγκεκριμένες και αυστηρές συνέπειες, που θα δεν θα αφήσουν κανένα περιθώριο στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητά ο πρωθυπουργός από τους ηγέτες των κρατών - μελών της Ένωσης ενόψει του σημερινού (Δευτέρα) και αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά την πρωτοφανή σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς στο Μινσκ.

Σε δηλώσεις του στους Financial Times o κ. Μητσοτάκης διαμηνύει ότι «πρέπει να καταλήξουμε σε μια ταχεία και ομόφωνη καταδίκη, με σαφείς, συγκεκριμένες και ισχυρές συνέπειες που αφήνουν τη Λευκορωσία χωρίς αμφιβολία για την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας. Αρκετά». 

Επικαλέστηκε ως ενδεικτικό παράδειγμα για τη μη επίτευξη ενιαίας στάσης από την ΕΕ την πρόσφατη κρίση στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας. «Η αδυναμία μας να υιοθετήσουμε κοινή θέση όσον αφορά τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στο Ισραήλ και στη Γάζα -όπου ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέραμε να παρουσιάσουμε μία ενιαία στάση- δεν πρέπει να επαναληφθεί», επισημαίνει. 

«Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροσκάφους με στόχο την παράνομη κράτηση ενός πολιτικού αντιπάλου και δημοσιογράφου είναι απολύτως καταδικαστέα, και συνιστά απαράδεκτη επιθετική ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», αναφέρει ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να υπάρξουν συνέπειες, καθώς «ως μια Ένωση αρχών δεν μπορούμε να δεχτούμε οτιδήποτε άλλο». 

 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις