Πρόστιμο στο Συντηρητικό Κόμμα για παραβίαση κανόνων ως προς την ανακαίνιση του διαμερίσματος του Μπόρις Τζόνσον

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα στη Βρετανία παραβίασε τον εκλογικό νόμο με τον τρόπο που χειρίστηκε την κάλυψη των δαπανών για την ανακαίνιση του διαμερίσματος του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η διευθύντρια κανονισμών της Εκλογικής Επιτροπής Λουίζ Έντουαρντς, που διεξήγαγε την έρευνα, είπε ότι το κόμμα δεν δήλωσε και δεν κατέγραψε ως όφειλε δωρεά από υποστηρικτή των Συντηρητικών που χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη του κόστους της ανακαίνισης.

Η Εκλογική Επιτροπή επέβαλε ως εκ τούτου πρόστιμο 17.800 λιρών στο κόμμα, ποσό κοντά στο ανώτατο ποσό των 20.000 λιρών που μπορεί να επιβληθεί.

Επί μήνες ο Μπόρις Τζόνσον και υπουργοί της κυβέρνησής του αρνούνταν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν ότι η κάλυψη των αρχικών δαπανών για την κοστοβόρα ανακαίνιση είχε γίνει από τη δωρεά του πολυεκατομμυριούχου λόρδου Μπράουνλο μέσω της εταιρείας του Huntswood Associates. Ο κ. Τζόνσον έχει επανειλημμένως πει ότι όλο το κόστος της ανακαίνισης καλύφθηκε εν τέλει από τον ίδιο.

Η Εκλογική Επιτροπή ανακάλυψε δωρεά του λόρδου Μπράουνλο άνω των 67 χιλιάδων λιρών τον Οκτώβριο του 2020, εκ των οποίων 52.801 λίρες χρησιμοποιήθηκαν για την ανακαίνιση του διαμερίσματος στον αριθμό 11 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η υπόθεση έχει αναδειχθεί στο παρελθόν από την αντιπολίτευση ως ένα ακόμα παράδειγμα της «διαφθοράς» που καταγγέλλεται στον πυρήνα της κυβέρνησης του κ. Τζόνσον.

Είχε έρθει στο φως της δημοσιότητα μέσω του ιστολογίου του πρώην πανίσχυρου συμβούλου του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντόμινικ Κάμινγκς, που αποπέμφθηκε το Νοέμβριο του 2020. Ο κ. Κάμινγκς αποκάλυψε ότι ο κ. Τζόνσον τού είχε αναφέρει πως σχεδίαζε να καλύψει τις δαπάνες με δωρεές υποστηρικτών του Συντηρητικού Κόμματος, με τον κ. Κάμινγκς να του λέει ότι αυτό θα ήταν «ανήθικο, ανόητο και πιθανώς παράνομο».

Εσωτερική έρευνα από σύμβουλο του Πρωθυπουργού, τον λόρδο Γκέιντ, είχε προ μηνών αποφανθεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν παραβίασε τον υπουργικό κώδικα διαγωγής στην υπόθεση χρηματοδότησης της ανακαίνισης του διαμερίσματος.

Η έρευνα αυτή είχε, πάντως, επισημάνει πως ο Βρετανός Πρωθυπουργός δεν ενήργησε με σύνεση καθώς επέτρεψε να προχωρήσουν οι εργασίες ανακαίνισης χωρίς να ελέγξει ενδελεχώς πώς καλύπτονταν τα έξοδα.

Πηγή: skai.gr