«Προσωπική ευθύνη» η χρήση μάσκας στη Βρετανία - Τι θα ανακοινώσει ο Τζόνσον

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ακόμα ένα μέλος της κυβέρνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο προανήγγειλε την κατάργηση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας κατά του κορωνοϊού από τις 19 Ιουλίου.

Ενόψει των σχετικών ανακοινώσεων από τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον αργά σήμερα το απόγευμα, η Υφυπουργός Υγείας Χέλεν Γουάτλι δήλωσε στο Sky News πως η χώρα βρίσκεται «εντός τροχιάς» για την υλοποίηση του τέταρτου βήματος του οδικού χάρτη εξόδου από το lockdown στις 19 του μήνα.

Αυτό το τέταρτο και τελευταίο βήμα προβλέπει την άρση όλων των νομικών περιορισμών που απομένουν σε ισχύ.

Σε ό,τι αφορά η χρήση μάσκας, η υφυπουργός είπε ότι θα ζητηθεί από τους πολίτες να αναλάβουν «προσωπική ευθύνη» κρίνοντας οι ίδιοι σε ποιες περιστάσεις θα πρέπει να καλύπτουν το πρόσωπό τους.

«Ανυπομονώ να μη φορώ μάσκα, αλλά θα είμαι προσεκτική και θα προσπαθώ να παίρνω τις σωστές αποφάσεις», είπε η κα Γουάτλι.

Ο Πρωθυπουργός Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει το απόγευμα πως από τις 19 Ιουλίου καταργούνται τα αριθμητικά όρια στον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να συναντώνται τόσο σε ανοιχτούς όσο και σε κλειστούς χώρους. Θα δώσει επίσης το πράσινο φως για το άνοιγμα των νυχτερινών κλαμπ διασκέδασης, των μόνων επιχειρήσεων που απομένουν κλειστά.

Από εκεί και πέρα, μετά από χωριστή αξιολόγηση των δεδομένων, ο κ. Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει την άρση των υποχρεώσεων χρήσης μάσκας, τήρησης κοινωνικών αποστάσεων, απομόνωσης για τους μαθητές και τους πλήρως εμβολιασμένους που θα έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένους φορείς και λήψης στοιχείων επικοινωνίας πελατών από τους καταστηματάρχες.

Αναμένεται επίσης να επιβεβαιώσει ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου δε θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα με την επιστροφή τους από χώρες της πορτοκαλί ταξιδιωτικής λίστας του Λονδίνου, αν και σύμφωνα με δημοσιεύματα δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύσει από τις 19 Ιουλίου ή λίγες εβδομάδες αργότερα.

Η κα Γουάτλι παραδέχθηκε ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά τόνισε ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα «κάνει πραγματική διαφορά» έχοντας αποδυναμώσει τη σύνδεση μεταξύ κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Όπως επανέλαβε, έως τις 19 Ιουλίου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί πλήρως τουλάχιστον τα 2/3 των ενήλικων πολιτών της χώρας.

Ο τομέας για τον οποίο η αρμόδια υφυπουργός εμφανίστηκε πιο επιφυλακτική ως προς την ταχύτητα επιστροφής στην κανονικότητα ήταν αυτός των οίκον ευγηρίας, λέγοντας ότι οι επισκέψεις από συγγενείς και φίλους δε θα αποκατασταθούν πλήρως.