Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Εν αναμονή της απόφασης της ΕΕ για τη χρονική διάρκεια της νέας αναβολής του Brexit τελεί η βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να καθορίσει τις δικές της επόμενες κινήσεις.

Ο πρωθυπουργός Τζόνσον έθεσε σε παύση τη διαδικασία επικύρωσης του νομοσχεδίου και της συμφωνίας του Brexit μετά από τη χθεσινή απόρριψη του χρονοδιαγράμματος που είχε προτείνει στους βουλευτές για την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας.

Νωρίτερα είχε πει ότι αν η διαδικασία του Brexit συνεχιζόταν έως τον Ιανουάριο ή και αργότερα, τότε θα απέσυρε το νομοσχέδιο και θα επιδίωκε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρωθυπουργός δέχεται αντικρουόμενες  εισηγήσεις. Η μία σκέψη είναι να αξιοποιήσει μία ελαστική παράταση που ενδεχομένως θα δώσουν οι Ευρωπαίοι ώστε να προχωρήσει με την επικύρωση του Brexit. 

Αυτή η γραμμή σκέψης βασίζεται στο γεγονός ότι σε άλλη χθεσινή λψηφοφορία για πρώτη φορά οι βουλευτές ενέκριναν, έστω επί της αρχής, μια συμφωνία του Brexit και μάλιστα με διαφορά 30 ψήφων.

Από την άλλη πλευρά πιο έντονα φαίνεται να διατυπώνεται η άποψη πως πρέπει να επιδιωχθεί η πρόκληση εκλογών όσο το δυνατόν συντομότερα, ακόμα και πριν από τα Χριστούγεννα. 

Σε μια τέτοια περίπτωση ο πρωθυπουργός θα διεξήγαγε μια προεκλογική εκστρατεία λέγοντας ότι κατάφερε να εξασφαλίσει μια συμφωνία που έλαβε τη στήριξη τόσο της ΕΕ όσο και της Βουλής των Κοινοτήτων και ότι οι βουλευτές είναι εκείνοι που ευθύνονται για τη μη υλοποίηση του Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

Για τη διενέργεια εκλογών, σύμφωνα με το σχετικό νόμο, θα πρέπει να συναινέσουν τα 2/3 των βουλευτών. Στις προηγούμενες δύο απόπειρες του Μπόρις Τζόνσον για πρόκληση εκλογών οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν απείχαν των σχετικών ψηφοφοριών.