Προκλητική δήλωση Τατάρ: Σωστή η απόφαση για άνοιγμα Βαρωσίων-Δεν αντίκειται στα ψηφίσματα ΟΗΕ

Δεκτός από τον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα έγινε σήμερα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι , ο οποίος ήταν και ο πρώτος προσκεκλημένος του Τατάρ.

Ο Οκτάι ανέφερε πως η Τουρκία , από κοινού με τους Τουρκοκύπριους, θα προχωρήσουν μέχρι τέλους στο θέμα των Βαρωσίων, καθώς το Κυπριακό είναι κοινή υπόθεση των δύο πλευρών.

Από την πλευρά του ο Τατάρ, αναλαμβάνοντας και επισήμως, ευχαρίστησε τον Οκτάι για την παρουσία του, λέγοντας ότι «με την μητέρα πατρίδα Τουρκία έχουμε εργαστεί σκληρά στην κοινή υπόθεση του Κυπριακού».

Ο Τατάρ αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για το Βαρώσι χαρακτηρίζοντάς την σωστή απόφαση με σημασία για το μέλλον του ψευδοκράτους. Αυτή η κίνηση δεν αντίκειται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, γιατί θα αποδοθούν τα δικαιώματα στους ιδιοκτήτες και αυτό θα γίνει υπό τη "διοίκηση" του ψευδοκράτους, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, μίλησε για απαραίτητη συνεργασία στη βάση των δύο κρατών και της ισότητας των δύο κυρίαρχων λαών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

O Τατάρ απευθύνθηκε στη «νότια Κύπρο», όπως είπε, λέγοντας ότι εάν ο κ. Αναστασιάδης δείξει καλή πρόθεση και την απαραίτητη πολιτική βούληση και πάει στην πενταμερή διάσκεψη, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. «Αρκεί να δει τις πραγματικότητες στο νησί, την κυριαρχική μας ισότητα και να μην παραβλέψει ότι έχουμε κι εμείς το δικαίωμα να υπάρχουμε σε αυτά τα εδάφη με καθεστώς ισότιμο», επισήμανε.

Ακολούθησε η τελετή παράδοσης - παραλαβής, στο λεγόμενο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Μουσταφά Ακιντζί, αξιωματούχων και άλλων προσκεκλημένων.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του μέχρι πρότινος ηγέτη των Τουρκοκυπρίων: «Όλοι γνωρίζουν πώς έφτασα μέχρι εδώ, τί έκανα κατά την διάρκεια που εκτελούσα τα καθήκοντά μου και πώς αποχωρώ. Αυτή η περίοδος, από την αρχή μέχρι το τέλος, περιλαμβανομένων και των εκλογών, όλα έγιναν στα μάτια όλων μπροστά και πλέον γράφτηκε στην ιστορία», ανέφερε ο Ακιντζί.


 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ