Προκλητική τοποθέτηση Τσαβούσογλου: Θα κάνουμε γεωτρήσεις και έρευνες ανοιχτά της Κύπρου

Εμμένει στην προκλητική ρητορική η Άγκυρα, διά στόματος Τσαβούσογλου, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να προαναγγέλλει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη συνέντευξή του στο CNN Turk, αποκάλυψε πως η Τουρκία θα προχωρήσει άμεσα, εντός του Νοεμβρίου, σε σεισμικές έρευνες  ενώ ενδέχεται να «επιστρατεύσει» και κάποιο γεωτρύπανο. Ξεκαθάρισε βέβαια πως τα γεωτρύπανα της Τουρκία βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα ωστόσο αν χρειαστεί θα κατέβουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, δήλωσε αναλυτικά τα εξής: «Πρώτα θα πραγματοποιήσουμε  σεισμικές έρευνες. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει γεωτρήσεις τον Νοέμβριο, για παράδειγμα. Όπως γνωρίζετε, είχαμε ιδιαίτερη εγρήγορση στις προσπάθειές μας να αποτρέψουμε την είσοδο οποιουδήποτε σκάφους σε περιοχές για τις οποίες μας είχε 'χορηγηθεί άδεια' από το ψευδοκράτος και συνεχίσαμε να εκτελούμε τις επιχειρήσεις μας στην περιοχή. »

Ερντογάν: Εμποδίσαμε την προσπάθεια αποκλεισμού της Τουρκίας

Παράλληλα, προκλητικές δηλώσεις για την Ανατολική Μσόγειο παραχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για βήματα της Τουρκίας ώστε να μην αποκλειστέι από τις πηγές υδρογονανθράκων στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Συνέχεια στην κόντρα Ερντογάν με τους 10 πρεσβευτές;

Τέλος, το ζήτημα με τους 10 πρεσβευτές που έβαλε στο «στόχαστρο» ο Ερντογάν λόγω της υπόθεσης Καβαλά, δεν φαίνεται να έχει λήξει.Οι 10 πρεσβευτές δεν προσκλήθηκαν σε εκδήλωση στο προεδρικό μέγαρο για την εθνική γιορτή της Τουρκίας, με την κίνηση αυτή να δείχνει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος τηρεί ακόμα σκληρή στάση απέναντί τους.

Πηγή: skai.gr