Προκλητική ρητορική Ερντογάν: «Ανακαλύπτει» εχθρούς και μιλά ξανά για Γαλάζια Πατρίδα

Προκλητική ρητορική Ερντογάν: «Ανακαλύπτει» εχθρούς και μιλά ξανά για Γαλάζια Πατρίδα

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην σκληρή, προκλητική, ''γραμμή'' σε όλα τα μέτωπα επαναφέροντας διαρκώς το δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας" ενώ ευρισκόμενος σε νέο παραλήρημα, ανακαλύπτει εχθρούς.

Παράλληλα, νέα ηχηρά μηνύματα στέλνει ο Νίκος Δένδιας, λέγοντας ότι η Αγκυρα γνωρίζει τις ''κόκκινες'' γραμμές της Ελλάδας, ενώ υπογραμμίζει με νόημα πως οι κυρώσεις ΚΑΤΑ της Τουρκίας παραμένουν στο ''τραπέζι'' των Ευρωπαίων. 

«Ο ηρωικός στρατός μας όπως στο παρελθόν, έτσι και σήμερα, κάνει οποιαδήποτε θυσία για να προστατέψει τα εδάφη της πατρίδας μας, τη "Γαλάζια Πατρίδα" αλλά και τους αιθέρες μας.. Το Αρχηγείο του Στόλου μας με τις ασκήσεις "Γαλάζια Πατρίδα" και "Θαλασσόλυκος" είχε μεγάλες επιτυχίες που έδωσε εμπιστοσύνη στους φίλους και προκάλεσε φόβο στους εχθρούς» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις και οι εμπρηστικές δηλώσεις από την πλευρά της Αγκυρας αποτελούν αγκάθια στις σχέσεις των δυο χωρών μας, τονίζει ο Νίκος Δένδιας. Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνει ότι έθεσε επιτακτικά στο τραπέζι όλα τα ζητήματα 

«Με τον κ. Τσαβούσογλου είχα καθαρές κουβέντες. Κατά την επίσκεψη αυτή υπήρξαν ήδη ορισμένα απτά αποτελέσματα…. Από εκεί και πέρα, όμως, επιβεβαιώθηκε ότι έχουμε διαμετρικά αντίθετες θέσεις επί ιδιαίτερα σημαντικών ζητημάτων. Από πλευράς μας, επισημάνθηκαν εκ νέου οι τουρκικές ενέργειες, οι οποίες αποτελούν βασικό εμπόδιο σε όποια προσπάθεια αποκλιμάκωσης και στο απώτερο μέλλον, εφόσον υπάρχουν οι συνθήκες, σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης. Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις μας με την Τουρκία» είπε ο ΥΠΕΞ Ελλάδας, Νίκος Δένδιας στα Παραπολιτικά..

Στο ίδιο εριστικό μοτίβο με τον Τούρκο πρόεδρο κινείται και ο υπουργός Άμυνας της χώρας Χουλουσί Ακάρ.

«Εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη, δικαιώματα και τα συμφέροντα κανενός. Όμως είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά στις θάλασσές μας και στη Γαλάζια Πατρίδας μας όπως και στην Κύπρο».

Με το βλέμμα στραμμένο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται και στο ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία.

«Η θέση της Ελλάδας όσον αφορά τις σχέσεις Ε.Ε – Τουρκίας είναι σαφής: είμαστε υπέρ μιας διττής προσέγγισης. Από τη μια πλευρά είμαστε υπέρ μιας θετικής ατζέντας, η οποία θα πρέπει να είναι σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη, εφόσον η Τουρκία αποφεύγει την ένταση και την κλιμάκωση. Από την άλλη, εφόσον η Τουρκία επιστρέψει σε προκλητική συμπεριφορά, όπως έκανε μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, τότε το ενδεχόμενο λήψης περιοριστικών μέτρων πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι» ανέφερε ο ΥΠΕΞ Ελλάδας, Νίκος Δένδιας στα Παραπολιτικά.. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε ξανά το θρησκευτικό αίσθημα των Ελλώνων, με μια νέα του αναφορά στην Αγιά Σοφιά, την οποία, χαρακτήρισε "κληρονομιά κατάκτησης". 

«Εμείς αυτά τα εδάφη τα διατηρήσαμε και τα κάναμε πατρίδα μας με το αίμα μας, με τη σημαία μας και με τον ήχο της προσευχής που ακούγεται από τα τζαμιά. Γι αυτό είναι σημαντικό και έχει νόημα το άνοιγμα της Αγίας Σοφία και πάλι ως τζαμί, καθώς είναι κληρονομιά κατάκτησης».

Στο εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν με τον Έλληνα ομόλογο του Θάνο Ντόκο, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία που έχει η σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τον Αμερικανό σύμβουλο να χαιρετίζει την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και Τουρκίας.

Πηγή: skai.gr