Προκαλεί πάλι ο Ερντογάν: Τους «απογοητεύσαμε» στα νέρα της Σμύρνης - Έρχεται και 4ο γεωτρύπανο

Προκαλεί πάλι ο Ερντογάν: Τους «απογοητεύσαμε» στα νέρα της Σμύρνης - Έρχεται και 4ο γεωτρύπανο

Την ώρα που το Τσεσμέ βρίσκεται ανάμεσα σε Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο πραγματοποιώντας υδρογραφικές έρευνες ο Ερντογάν προκαλεί και πάλι με νέες εμπρηστικές δηλώσεις.

“Η επιθυμία και η προσπάθειά τους να μας αιχμαλωτίσουν στην Ανατολία ξεκίνησε με την κατοχή της Σμύρνης. Είχαν σκοπό την πλήρη εκκαθάρισή μας, όμως αυτή η προσπάθειά τους είχε έληξε με την απογόητευσή τους στα νερά του Κόλπου της Σμύρνης” υποστήριξε σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη. 

Περίπου ένα χρόνο πριν, η Τουρκία άνοιγε τα σύνορά της και έστελνε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα. Ο Ερντογάν τη Δευτέρα σε διαδοχικές του ομιλίες θυμήθηκε τα τεκταινόμενα πέρυσι ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα άσκησε βία εναντίον των προσφύγων. Κατηγόρησε την ΕΕ πως στέλνει 3 δισεκ. ευρώ βοήθεια στην Ελλάδα για 100.000 πρόσφυγες ενώ δεν κάνει το ίδιο για την Τουρκία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ζητήσει εκ νέου περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ έκανε ισχυρισμούς για βύθιση σκαφών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ρητορικές που είχε αφήσει πίσω του το 2020. 

Παράλληλα, προανήγγειλε και την άφιξη του τέταρτου γεωτρύπανου στην Τουρκία. “Η Τουρκία  θα διαθέτει δύο σεισμογραφικά σκάφη και τέσσερα γεωτρύπανα και θα συνεχίσει τις έρευνές της” δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, χωρίς να διευκρινίζει πού ακριβώς.

Οι νέες προκλήσεις έρχονται την ώρα που η Αθήνα περιμένει την απάντηση της Άγκυρας για την ημερομηνία του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών, με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη να επαναλαμβάνει ότι η έξοδος του Τσεσμέ στο Αιγαίο είναι μια αχρείαστη ενέργεια. 

Το ερευνητικό τουρκικό σκάφος βρίσκεται εντός της παράνομης NAVTEX, δεν συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία, και παρακολουθείται διακριτικά από σκάφος του λιμενικού. Σε ετοιμότητα βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό. 

Πηγή: skai.gr