Κλείσιμο

Προειδοποίηση παλατιού σε Χάρι και Μέγκαν - Οικονομικές επιπτώσεις του Megxit και πιθανά σενάρια

Επιμέλεια: Χαρά Σώτα

Ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ θα αντιμετωπίσουν την έντονη οικονομική επίπτωση της αποχώρησής τους από μέλη της βασιλικής οικογένειας, κάτι που θα συζητηθεί σε μια έκτακτη συνάντηση μεταξύ της βασίλισσας Ελισάβετ, του πρίγκιπα Κάρολου, του πρίγκιπα Ουίλιαμ και του πρίγκιπα Χάρι στο Σάντρινγχαμ, τη Δευτέρα.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν φτιάξει μια σειρά σεναρίων που παρουσιάζουν τις «σοβαρές επιπτώσεις» που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Χάρι και η Μέγκαν αν τελικά εγκαταλείψουν ή περιορίσουν τα βασιλικά τους καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης «φορολογικής παγίδας».

Η Μέγκαν αναμένεται να συνδεθεί μέσω τηλεφώνου από τον Καναδά, όπου φροντίζει τον γιο της Άρτσι, για να πάρει μέρος στη συζήτηση.

Μια ανώτερη πηγή δήλωσε ότι επιδιώκεται μια λύση που να είναι «σύμφωνη με τους φορολογούμενους, με την πραγματικότητα και με τη βασίλισσα».

Ωστόσο, η κατάσταση στο παλάτι παραμένει τεταμένη. Η Daily Mail αναφέρει πως η Μέγκαν, έχει πει στους φίλους της ότι μια μόνιμη μετακόμιση στη Βόρεια Αμερική θα είναι μια ανακούφιση από την «τοξική» ζωή της στη Βρετανία.

Στη συνάντηση της Δευτέρας, ο πρίγκιπας Χάρι θα παραδώσει έγγραφα που θα αναφέρουν λεπτομερώς τις οικονομικές κυρώσεις που θα του επιβληθούν ανάλογα με τα πιθανά σενάρια του Megxit.

Τα πιθανά σενάρια του Megxit

  • Mια μόνιμη μετακόμιση στη Βόρεια Αμερική και ένα «μαλακό» Megxit, στο οποίο το ζευγάρι θα μοιράσει το χρόνο του ανάμεσα στη Βρετανία και στο εξωτερικό και θα διατηρήσει πλήρως τους ρόλους του στη βασιλική οικογένεια.
  • Ο Χάρι πιθανότατα θα αντιμετωπίσει «διπλό φόρο» σε οποιοδήποτε εμπορικό εισόδημα έχει και θα πληρώσει για το Frogmore Cottage, το σπίτι του στο Γουίνσντορ που ανακαινίστηκε με κόστος 2,4 εκατ. λίρες, εφόσον εκείνος και η Meghan αποφασίσουν να παραιτηθούν τελικά από τα βασιλικά τους καθήκοντα και να εγκατασταθούν στο εξωτερικό.
  • Ο Χάρι θα πληρώνει διπλάσιους φόρους προκειμένου να μοιράσει τον χρόνο του σε δύο χώρες, οι οποίες απαιτούν οι κάτοικοι τους να μένουν πάνω από 183 μέρες το χρόνο.
  • Η Μέγκαν, ως Αμερικανίδα υπήκοος, πρέπει ήδη να πληρώσει φόρο στις ΗΠΑ για οποιαδήποτε εισοδήματα έχει, ανεξάρτητα από το πού ζει.
  • Το ζευγάρι μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει κυρώσεις για τις χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει από το κτήμα του Πρίγκιπα Κάρολου στην Κορνουάλη και να πληρώσει ενοίκιο για το Frogmore Cottage.

Υπάρχει επίσης ανησυχία για την ψυχική υγεία του ζευγαριού και ιδιαίτερα του Χάρι.  Μία βασιλική πηγή είπε στη Daily Mail: «Αυτή η συνάντηση θα δώσει στον Δούκα και τη Δούκισσα τη δυνατότητα να δουν τις πλήρεις επιπτώσεις των επιλογών τους.

Μια άλλη πηγή του παλατιού δήλωσε: «Υπάρχει μια σειρά δυνατοτήτων για αναθεώρηση. Τα επόμενα βήματα θα συμφωνηθούν στη συνεδρίαση. Το αίτημα για επίλυση εξακολουθεί να είναι η επιθυμία της Βασίλισσας. Ο στόχος παραμένει να είναι επίλυση του ζητήματος σε ημέρες όχι εβδομάδες».

Εκτός από τη συζήτηση για τα οικονομικά του Σάσεξ, στη συνάντηση στο Σάντρινγχαμ θα συζητηθεί και κάποιος νέος πιθανός ρόλος για τον Χάρι. 
 

Πηγή: Daily Mail