Προειδοποίηση Ρωσίας κατά αποστολής βρετανικών αεροσκαφών στην Ουκρανία - «Τίποτα δεν αποκλείεται», είπε ο Σούνακ

Η εντολή του Βρετανού Πρωθυπουργού προς τον Υπουργό Άμυνάς του να εξεταστεί ποια μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούσαν δυνητικά να δοθούν στο μέλλον στην Ουκρανία προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Την αντίδραση της πρεσβείας της Ρωσίας στο Λονδίνο προκάλεσε η εντολή του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ προς τον Υπουργό Άμυνάς του να εξεταστεί ποια μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούσαν δυνητικά να δοθούν στο μέλλον στην Ουκρανία, ώστε η χώρα να αμυνθεί έναντι του εισβολέα.

Αν και ο εκπρόσωπος του κ. Σούνακ ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν στο μέλλον ως «μακροπρόθεσμη λύση», καθώς απαιτούνται χρόνια εκπαίδευσης των πιλότων, η ρωσική πρεσβεία προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε «στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή ήπειρο και για ολόκληρο τον κόσμο».

Το απόγευμα ο κ. Σούνακ επισκέφθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βάση εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών στο χειρισμό των αρμάτων μάχης τύπου Challenger στη νοτιοδυτική Αγγλία.

Ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ο Βρετανός Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για συνέχιση της στήριξης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. «Η Ουκρανία δεν μπορεί να αφεθεί ευάλωτη ποτέ ξανά», είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Αποκάλυψε δε ότι τα βρετανικά Challenger θα σταλούν στην Ουκρανία «τον επόμενο μήνα».

Ο κ. Σούνακ σημείωσε αναφορικά με τα μαχητικά αεροσκάφη ότι «ασφαλώς αποτελούν μέρος της συζήτησης», αλλά σημείωσε ότι το πρώτο βήμα είναι η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων. «Τίποτα δεν αποκλείεται», συμπλήρωσε, αποφεύγοντας να κάνει άλλη αναφορά σε κάποιο χρονοδιάγραμμα αποστολής αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Ο κ. Ζελένσκι είπε ότι οι δύο χώρες στέκονται ενωμένες έναντι της ρωσικής απειλής ευχαριστώντας ακόμα μία φορά για τη βρετανική στήριξη. Επανέλαβε δε την έκκληση για ακόμα περισσότερο εξοπλισμό από τη Δύση, περιλαμβανομένων αεροσκαφών, αλλά και αρμάτων μάχης ή πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση ο Ουκρανός Πρόεδρος τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του έχουν λάβει πολύτιμη βοήθεια από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, αλλά η μη αποστολή μαχητικών αεροσκαφών θα δημιουργήσει ένα «τέλμα» και θα αυξήσει την απειλή που συνιστά η Ρωσία για όλο τον κόσμο.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος αναμένεται να ταξιδέψει απόψε στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μακρόν αλλά και με τον Καγκελάριο Σολτς. Την Πέμπτη θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής.

Πηγή: skai.gr