Προειδοποίηση Μάας σε Άγκυρα-Tσαβούσογλου: Άλλη φορά δε θα έχουμε ατύχημα, θα κάνουμε ό,τι πρέπει

Προειδοποίηση στην Άγκυρα απηύθυνε ο Χάικο Μάας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, ωστόσο το Τούρκος ομόλογός του έδωσε δίπλα του ρεσιτάλ αδιαλλαξίας και προκλητικότητας εξαπολύοντας νέες απειλές. 

«Οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας έχουν φτάσει σε κρίσιμη καμπή» προειδοποίησε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών. «Θέλουμε απευθείας διάλογο Τουρκίας – Ελλάδας, και να αποτρέψουμε περαιτέρω κλιμάκωση» δήλωσε.


«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κλίμα συνομιλιών, αλλά για να γίνει αυτό βήμα – βήμα  πρέπει να μειωθεί η ένταση. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος από το επίπεδο των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ, ούτε η Γερμανία, ούτε η Τουρκία, κανείς στην Ευρώπη» επισήμανε ο Μάας. 

«Η Γερμάνια είναι έτοιμη να στηρίξει τον ελληνοτουρκικό διάλογο, υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης στην περιοχή» προειδοποίησε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.  

«Ας μη ξεγελιόμαστε, είναι δύσκολη κατάσταση, αλλά και στην Αθήνα και στην Άγκυρα όλοι θέλουν διάλογο, κανείς δε θέλει στρατιωτική λύση του θέματος. Πρέπει μέσα στην ΕΕ να τεθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για διάλογο» σχολίασε ο γερμανός αξιωματούχος.  

«Η Τουρκία δεν θα υπαναχωρήσει, θα υποστηρίξει τα δικαιώματά της» επέμεινε από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θέτοντας θέμα Αιγαίου, «τούρκικης» μειονότητας, επαναπροώθησης μεταναστών. «Η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Κύπρος και Ελλάδα είναι κακομαθημένες από την ΕΕ». Προανήγγειλε δε, συνέχιση των ερευνών του Ορούτς Ρέις και μετά τις 27 Αυγούστου και πιο νότια.


«Η Τουρκία προτρέπει την Ελλάδα να ‘’μη θέσει τον εαυτό της σε κίνδυνο’’ τρώγοντας το δόλωμα ορισμένων χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα να μην εξαπατάται από χώρες που την πετάνε στο δρόμο του τουρκικού ναυτικού... Μη ρισκάρετε με ασκήσεις, με οποιοδήποτε βήμα, αυτή τη φορά δε θα προκληθεί ατύχημα, αυτή τη φορά θα κάνουμε αυτό που πρέπει».

«Ποτέ δε θα αφήσουμε την Ελλάδα να ερμηνεύσει το διεθνές δίκαιο. Οι Έλληνες παίρνουν μόνο τις αποφάσεις που τους συμφέρουν» ισχυρίστηκε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών. 

«Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων, για να γίνει δίκαια μοιρασιά (των πόρων), αλλά όχι με τους ελληνικούς όρους» υποστήριξε. «Ο Δένδιας έδειξε το επίπεδο του με τις δηλώσεις που έκανε στην Αθήνα» ισχυρίστηκε μάλιστα.

Πάντως, στην Αθήνα διεμήνυαν ότι διάλογος δεν μπορεί να γίνει όταν υπάρχει η προκλητική και αδιάλλακτη στάση, και αυτό το έχει καταλάβει όχι μόνο η γερμανική αλλά και η ευρωπαϊκή πλευρά. Η κυβέρνηση εξέφραζε την ικανοποίησή της για τη στάση του Βερολίνου, το οποίο ωστόσο έχει διαμεσολαβητικό ρόλο.

Πηγή: skai.gr