Κλείσιμο

Μάας: Διάλογος- Η μικρότερη σπίθα σε Ανατολική Μεσογείο μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη

Σαφές μήνυμα σε Αγκυρα έστειλε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάϊκο Μάας στην διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. 

"Η παρούσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι παιχνίδι με τη φωτιά και η μικρότερη σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε μια καταστροφή", τόνισε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο Χάικο Μάας. "Κανείς δε μπορεί να θεωρήσει ότι αυτό αποτελεί συμφέρον του", πρόσθεσε.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως έφτασα στην Αθήνα με δύο μηνύματα εξίσου σημαντικά στις αποσκευές του: "Πρώτον ότι η Γερμανία και ολόκληρη η Ε.Ε. στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας με αίσθηση αλληλεγγύης. Και το δεύτερο εξίσου σημαντικό μήνυμα είναι ότι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα και άμεσα είναι δείγμα αποκλιμάκωσης και μια πρόθεση, βούληση για διάλογο υπό τις προϋποθέσεις που θέτει το διεθνές δίκαιο".

"Η συνεχώς εντεινόμενη κλιμάκωση την οποία υποχρεωθήκαμε να παρακολουθήσουμε τις τελευταίες εβδομάδες δημιουργεί και σε εμάς, αλλά και σε άλλους εταίρους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό. Θα συνεχίσω το ταξίδι στην Άγκυρα για να μιλήσω και εκεί, προκειμένου να υπάρξει κατά κάποιο τρόπο αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο".

Όπως επεσήμανε ο κ. Μάας, "στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ εταίρων του ΝΑΤΟ και μεταξύ γειτόνων" δε θα μπορούσε να ευνοήσει κανέναν και δεσμεύτηκε ότι η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να μη συμβεί κάτι τέτοιο. "Πρόκειται για μια εικόνα, μια σκέψη που είναι αδιανόητη, δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα", ανέφερε.

"Θέλουμε να συμβάλλουμε ούτως ώστε να χρησιμοποιήσουμε ευκαιρίες για διάλογο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μεταξύ άμεσης συνομιλίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, κάτι που είχε συμφωνηθεί άλλωστε κάποτε και που θα έπρεπε ουσιαστικά να λάμβανε χώρα εδώ και καιρό", επεσήμανε. Πρόσθεσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πρόκειται για συνομιλίες με σοβαρότητα και πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου, ενώ για να γίνει αυτό "κάθε προκλητικότητα θα έπρεπε να διακοπεί το επόμενο διάστημα".

"Η Γερμανία συνεχίζει να υποστηρίζει με όλες της τις δυνάμεις αυτή τη διαδικασία διαλόγου και διαμεσολάβησης, στο βαθμό που αυτό θεωρείται επιθυμητό από την άλλη πλευρά και στο πλαίσιο των καθηκόντων της γερμανικής προεδρίας".

"Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση και ελπίζω βήμα βήμα να οδηγηθούμε σε πρόοδο και να επιτύχουμε το στόχο που είναι ο στόχος όλων, [...] στο τέλος αυτής της διαδικασίας να υπάρξει λύση, όχι με τη χρήση βίας ή στρατιωτική λύση αλλά εν τέλει να είναι η λύση καλής γειτονίας," κατέληξε.

Πηγή: skai.gr