Προειδοποιήσεις ειδικών στη Βρετανία για τη διασπορά του κορωνοϊού χωρίς την επιβολή μέτρων

Προειδοποιήσεις ειδικών στη Βρετανία για τη διασπορά του κορωνοϊού χωρίς την επιβολή μέτρων

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Έως και 7.000 φορείς του κορωνοϊού θα μπορούσαν να εισάγονται σε νοσοκομείο κάθε μέρα στην Αγγλία ήδη από τον επόμενο μήνα αν η βρετανική κυβέρνηση δε λάβει εγκαίρως προστατευτικά μέτρα, προειδοποίησαν επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης Τζόνσον.

Η προειδοποίηση προκύπτει από νέα υπολογιστικά μοντέλα της επιστημονικής επιτροπής SAGE από την περασμένη εβδομάδα.

Παρά την προειδοποίηση ο Πρωθυπουργός Τζόνσον ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δεν επαναφέρει οποιοδήποτε περιοριστικό μέτρο για την ώρα. Παρουσίασε, ωστόσο, ένα σχέδιο Β για την περίπτωση που αυξηθεί σε αφόρητο επίπεδο η πίεση επί του συστήματος υγείας NHS.

Οι επιστημονικοί σύμβουλοι προειδοποίησαν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να περιμένει παρά πολύ για την επιβολή των μέτρων του σχεδίου Β, όπως η επαναφορά της χρήσης μάσκας, η εκ νέου σύσταση για τηλεργασία και η χρήση πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Επισήμαναν πως οι αριθμοί κρουσμάτων, εισαγωγών και θανάτων είναι υψηλότεροι σήμερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρά την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Οι εκτιμήσεις τους αναφέρουν αύξηση των κρουσμάτων τους προσεχείς μήνες λόγω της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία και των εργαζομένων στα γραφεία τους.

Η τιμή R του ρυθμού αναπαραγωγής του ιού στην Αγγλία θα μπορούσε να ανεβεί από το 1 στο 1,5, με τις εισαγωγές να κυμαίνονται από 2.000 έως 7.000 ημερησίως ακόμα και από τον Οκτώβριο, ενδεχομένως δηλαδή υπερβαίνοντας την κορύφωση του χειμώνα, όταν 4.500 ασθενείς κάθε μέρα έχρηζαν νοσηλείας. Αυτή τη στιγμή περίπου 1.000 φορείς εισάγονται σε νοσοκομείο καθημερινά.

Η επιτροπή των ειδικών σημειώνει ότι αν έστω μικρά περιοριστικά μέτρα εφαρμοστούν εγκαίρως, πριν από μία παγιωμένη αύξηση στα κρούσματα, τότε θα υπήρχε συγκράτηση της διασποράς του ιού και θα αποτρεπόταν ένα νέο κύμα μαζικών νοσηλειών.

Όπως τονίζουν, σε διαφορετική περίπτωση «θα μπορούσε να είναι ένας πολύ δύσκολος χειμώνας» για το NHS που έχει παράλληλα να αντιμετωπίσει τη γρίπη, τις επιπτώσεις της Covid διάρκειας και άλλες νόσους.