Προέδρος Ισημερινού: Οι αυτόχθονες διαδηλωτές στοχεύουν σε «πραξικόπημα»

«Στόχος των βίαιων ταραχών είναι να γίνει πραξικόπημα», υποστήριξε ο πρόεδρος Λάσο, ο οποίος είπε ότι παραμένει «ανοικτός σε διάλογο που θα καταστήσει δυνατή την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων».

Οι αυτόχθονες που διαδηλώνουν εδώ και 12 ημέρες στον Ισημερινό, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση του κόστους διαβίωσης, στοχεύουν σε «πραξικόπημα», ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της χώρας Γκιγιέρμο Λάσο, καθώς νέες συγκρούσεις ξέσπασαν κοντά στο κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Κίτο.

«Στόχος των βίαιων ταραχών είναι να γίνει πραξικόπημα», υποστήριξε ο πρόεδρος Λάσο, ο οποίος είπε ότι παραμένει «ανοικτός σε διάλογο που θα καταστήσει δυνατή την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων».

Απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα, ο Λάσο προειδοποίησε για αυτήν την «προσπάθεια αποσταθεροποίησης της δημοκρατίας στον Ισημερινό» σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Περίπου 14.000 αυτόχθονες συμμετέχουν στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται σε όλη τη χώρα ενάντια στην ακρίβεια, απαιτώντας ιδίως μείωση των τιμών στα καύσιμα. Η αστυνομία υπολογίζει σε περίπου 10.000 τους αυτόχθονες που διαδηλώνουν στην πρωτεύουσα Κίτο.

Στις ταραχές έχουν χάσει τη ζωή τους έξι άνθρωποι μέχρι σήμερα, ενώ δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί. Η πρωτεύουσα Κίτο έχει παραλύσει σε μεγάλο βαθμό, καθώς οδοφράγματα έχουν στηθεί σε πολλά σημεία. Αιματηρές συγκρούσεις ξέσπασαν ξανά το απόγευμα της Παρασκευής κοντά στο κοινοβούλιο, που πολιορκείται από τους διαδηλωτές.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με υδροβολείς, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης στις επιθέσεις με πέτρες και άλλα αντικείμενα που δέχθηκαν, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Ο επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Αυτοχθόνων Εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE), της μεγαλύτερης οργάνωσης ιθαγενών, προειδοποίησε χθες Παρασκευή ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν έως ότου υπάρξουν «αποτελέσματα».

Ο πρόεδρος του Ισημερινού τον κατηγόρησε ότι «ποτέ δεν σκόπευε να λύσει τα προβλήματα των αυτοχθόνων» και ότι απλώς προσπαθεί «να ανατρέψει μια εκλεγμένη κυβέρνηση». Απευθυνόμενος στους διαδηλωτές, ο Γκιγιέρμο Λάσο τους κάλεσε να επιστρέψουν στις κοινότητές τους για την ασφάλεια των ίδιων και των οικογενειών τους. «Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να αντιμετωπίσει βανδάλους και εγκληματίες», προειδοποίησε.

Πηγή: skai.gr