Πούτιν: «Θα συζητήσουμε την κινεζική πρόταση για την Ουκρανία όταν η Δύση είναι έτοιμη» - «Το Πεκίνο κρατά αμερόληπτη θέση για τη σύγκρουση» λέει ο Σι

Ο ηγέτης της Ρωσίας χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Σι Τζινπίνγκ «επιτυχείς και εποικοδομητικές» εκφράζοντας την ελπίδα πως οι επαφές τους θα συνεχιστούν και στο μέλλον - Ο Σι χαρακτήρισε τις συνομιλίες «ανοιχτές και φιλικές»

Με την υπογραφή εγγράφων που επισφραγίζουν τη στρατηγική συνεργασία Μόσχας - Κίνας ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Ο ηγέτης της Ρωσίας χαρακτήρισε τις συνομιλίες «επιτυχείς και εποικοδομητικές» εκφράζοντας την ελπίδα πως οι επαφές του με τον Σι θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να «εμβαθύνουν την ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών για τη νέα εποχή», δήλωσε ο Χούα Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Κίνας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι δυο τους υπέγραψαν έγγραφα τα οποία «αντανακλούν πλήρως τη φύση των σχέσεων Ρωσίας-Κίνας», οι οποίες όπως είπε βρίσκονται «στο υψηλότερο σημείο τους» σε ολόκληρη την ιστορία των δύο χωρών.

Η Ρωσία και η Κίνα είναι «δεμένες μεταξύ τους» και απολαμβάνουν «σχέσεις καλής γειτονίας», είπε, προσθέτοντας ότι η Μόσχα βρίσκεται σε «συνεχή επαφή» με το Πεκίνο.

Αυτό μας επιτρέπει να βρίσκουμε, ακόμη και στις πιο περίπλοκες καταστάσεις, λύσεις στα προβλήματα και μπορούμε να συζητήσουμε όλα τα τρέχοντα διεθνή ζητήματα.

Για την κινεζική ειρηνευτική πρόταση

Παράλληλα, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Σι «πέρασαν πολύ χρόνο» και «έδωσαν μεγάλη προσοχή» συζητώντας την κινεζική ειρηνευτική πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.Πρόσθεσε επίσης ότι η πρόταση θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια ειρηνική διευθέτηση, όταν όμως η Δύση είναι έτοιμη για αυτό.

«Πιστεύουμε ότι πολλά σημεία του κινεζικού ειρηνευτικού σχεδίου συσχετίζονται με την άποψη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και πολλά από αυτά τα σημεία μπορούν να υιοθετηθούν από τη Δύση και το Κίεβο» δήλωσε ο Πούτιν. 

Προειδοποιήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο

Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος καταδίκασε επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο για το σχέδιο αποστολής πυρομαχικών που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο προς την Ουκρανία. κα προειδοποίησε πως «αν το Ηνωμένο Βασίλειο προμηθεύσει πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο στην Ουκρανία, η Ρωσία θα αναγκαστεί να αντιδράσει».

Τζινπίνγκ: Το Πεκίνο κρατά «αμερόληπτη θέση» για τη σύγκρουση στην Ουκρανία

Ο Κινέζος πρόεδρος, από την πλευρά του δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι το Πεκίνο έχει «αμερόληπτη θέση» για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι υποστηρίζει την ειρήνη και τον διάλογο, όπως μεταδίδουν ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ανέφερε επίσης ότι οι συνομιλίες με τον Πούτιν είναι «ανοιχτές και φιλικές».

Οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι ο «υπεύθυνος διάλογος» είναι ο καλύτερος τρόπος για τη σταθερή επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και υπογράμμισαν ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι «νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια» όλων των χωρών.

Πηγή: skai.gr