Πούτιν: Τερμάτισε με νόμο τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Ρωσία

Oι αποφάσεις του ΕΔΑΔ κατά της Ρωσίας που εκδόθηκαν μετά τις 15 Μαρτίου 2022 (ημερομηνία κατά την οποία η Ρωσία ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης) δεν θα εφαρμοστούν

Κόβει –και τυπικά- δεσμούς με τη διεθνή νομιμότητα ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά και την αποχώρηση της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς υπέγραψε το νόμο με τον οποίο τερματίζεται η δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Ρωσία. 

Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε σε νόμο τα εγκεκριμένα νομοσχέδια για τη μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στη Ρωσία, σύμφωνα με τα αντίστοιχα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν στην επίσημη κρατική πύλη το Σάββατο αναφέρει το πρακτορείο TASS.


Έτσι, οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ κατά της Ρωσίας που εκδόθηκαν μετά τις 15 Μαρτίου 2022 (ημερομηνία κατά την οποία η Ρωσία ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης) δεν θα εφαρμοστούν, ενώ οι πληρωμές αποζημιώσεων σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ θα γίνονται μόνο σε ρούβλια και μόνο σε λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες. 

Πάντως, η ρωσική Γενική Εισαγγελία θα μπορεί να πραγματοποιεί πληρωμές σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΣΔΑ έως την 1η Ιανουαρίου 2023.

Η Ρωσική Κρατική Δούμα ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα τα δύο νομοσχέδια που τερματίζουν τη δικαιοδοσία του ΕΔΑΔ στη ρωσική ομοσπονδία.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η αποχώρηση της Ρωσίας από τον οργανισμό αντιπροσώπευε μια ευκαιρία να επανέλθει η θανατική ποινή, την οποία απαγορεύουν οι κανόνες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πηγή: skai.gr