Κλείσιμο

Πούτιν σε Μακρόν: Κατηγορεί την ουκρανική πλευρά για το πλήγμα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 45 λεπτών είχαν σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Μακρόν ρώτησε τον Πούτιν για την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, με τον Ρώσο πρόεδρο να κατηγορεί Ουκρανούς εξτρεμιστές για την ενέργεια αυτή.

Ο Πούτιν κατηγόρησε την ουκρανική πλευρά και για τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες εκκένωσης της Μαριούπολης, σύμφωνα πάντα με το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες είχαν μιλήσει τηλεφωνικά ξανά την Πέμπτη, σε συνομιλίες που άφησαν στον Μακρόν την εντύπωση ότι στόχος του Πούτιν ήταν να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο.

Ο Μακρόν είναι ένας από τους πολλούς παγκόσμιους ηγέτες που μίλησαν με τον Πούτιν τις τελευταίες ημέρες ελπίζοντας να μεσολαβήσουν για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Πούτιν μίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε έκκληση για επείγουσα διακοπή των εχθροπραξιών.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο της κλήσης, ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν ότι οι διαπραγματευτές της Ουκρανίας θα πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο «εποικοδομητική προσέγγιση» στις συνομιλίες, «λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τις αναδυόμενες πραγματικότητες».

«Υπογραμμίστηκε ότι η αναστολή της ειδικής επιχείρησης είναι δυνατή μόνο εάν το Κίεβο σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και εκπληρώσει γνωστά ρωσικά αιτήματα», ανέφερε το Κρεμλίνο. Η Ρωσία αποκαλεί την εισβολή της «ειδική επιχείρηση».

Σύμφωνα με το Ελιζέ, ο Μακρόν διαπίστωσε ότι ο Πούτιν «είναι πολύ αποφασισμένος να επιτύχει τους στόχους του», δηλαδή την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας αλλά και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και του Ντονμπάς, αιτήματα που είναι «απαράδεκτα για τους Ουκρανούς».

Ο Πούτιν «αρνήθηκε ότι ο στρατός του βάζει τους αμάχους στο στόχαστρο», σύμφωνα πάντα με το Ελιζέ. Είπε επίσης ότι είναι ευθύνη των Ουκρανών «να αφήσουν να φύγει ο πληθυσμός από τις περικυκλωμένες πόλεις», με τον Μακρόν να του απαντά ότι «ο στρατός που επιτέθηκε ήταν ο ρωσικός» και ότι «δεν έχει λόγο να πιστέψει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες».

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για μια ενδεχόμενη επίθεση στην Οδησσό και τόνισε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί μια διευθέτηση μέσω διαπραγμάτευσης και να προστατευθούν οι ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ο Πούτιν είπε σήμερα ότι η εκστρατεία στην Ουκρανία συνεχίζεται με βάση το σχέδιο και δεν θα τερματιστεί μέχρι να σταματήσει το Κίεβο να μάχεται.

Πηγή: skai.gr