Κλείσιμο

«Οι σύμβουλοι του Πούτιν φοβούνται να του πουν την αλήθεια για τoν πόλεμο», λέει Αμερικανός αξιωματούχος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παραπλανήθηκε από τους συμβούλους του για την κακή τροπή που έχει πάρει για την Μόσχα ο πόλεμος στην Ουκρανία και πόσο επιζήμιες είναι οι κυρώσεις των Δυτικών για τη ρωσική οικονομία, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, επικαλούμενος αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών.

«Πιστεύουμε ότι ο Πούτιν παραπληροφορείται από τους συμβούλους του για το πόσο κακές είναι οι επιδόσεις του ρωσικού στρατού και πώς η ρωσική οικονομία ακρωτηριάζεται από τις κυρώσεις, επειδή οι ανώτεροι σύμβουλοί του φοβούνται τόσο πολύ να του πουν την αλήθεια», είπε ο αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Επιμένει στην αποπληρωμή του φυσικού αερίου και πετρελαίου σε ρούβλια ο Ρώσος Πρόεδρος

Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να εμμένει στην απόφαση που γνωστοποίησε στις 23 Μαρτίου, απαιτώντας την αποπληρωμή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που παρέχει σε χώρες της ΕΕ, αλλά και στις ΗΠΑ, να γίνονται με το ρωσικό νόμισμα, ήτοι με ρούβλια. Με τον τρόπο αυτό θεωρεί ότι αφενός «απαντά» ως ένα μέρος στις δυτικές κυρώσεις και αφετέρου αντιμετωπίζει το πρόβλημα με τον εγκλωβισμό του συναλλάγματος εντός της ρωσικής οικονομίας.

Η απόφαση του Πουτιν, αν εφαρμοστεί, πλήττει κυρίως τη Γερμανία, η οποία εξαρτάται από τη Ρωσία σε ποσοστό 55% σε ότι αφορά την παροχή φυσικού αερίου. Έστω και αν το Βερολίνο υλοποιήσει τις προθέσεις του για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Μόσχα, ο μεταβατική περίοδος θα είναι μακρά, ενώ οι «απώλειες» δεν καλύπτονται επαρκώς από τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη μεταφορά υγρού φυσικού αερίου.

Πηγή: skai.gr