Ιράν: Άνοιξαν πυρ σε διαδηλωτές στο νεκροταφείο όπου έχει ταφεί η Νίκα Σακαραμί

Η 16χρονη Νίκα Σακαραμί, που βρήκε τραγικό θάνατο στα χέρια των αρχών, είναι ένα ακόμα σύμβολο της ιρανικής εξέγερσης μαζί με τη Μαχσά Αμινί - To CNN διαψεύδει την Τεχεράνη για το θάνατό της

Οι ιρανικές αρχές συνεχίζουν την πολιτική βάναυσης καταστολής της εξέγερσης για το θάνατο της Μαχσά Αμινί, ανοίγοντας μάλιστα πυρ σήμερα σε διαδηλωτές στο νεκροταφείο όπου έχει ταφεί η Νίκα Σακαραμί.

Η 16χρονη Νίκα Σακαραμί, που βρήκε τραγικό θάνατο στα χέρια των ιρανικών αρχών, είναι ένα ακόμα σύμβολο της ιρανικής εξέγερσης μαζί με τη Μασχά Αμινί 

Πηγή κοντά στην οικογένειά της είπε στο BBC Persian ότι οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο νεκροταφείο στο οποίο έχει ταφί η Σακαραμί στο Κχοραμπάντ, μια πόλη στην περιοχή καταγωγής της. Έως στιγμής δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν θύματα. 

Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν και χθες στην περιοχή, με τους διαδηλωτές να κρατούν πανό που έφεραν το όνομά της.

Ιράν


Η Σακαραμί εξαφανίστηκε μετά από μια διαδήλωση στην Τεχεράνη στις 20 Σεπτεμβρίου, στην οποία βιντεοσκοπήθηκε να καίει τη μαντίλα της. Είπε σε φίλους της ότι την κυνηγούσε η αστυνομία. Η οικογένειά της είπε ότι εντόπισε τη σορό της στο νεκροτομείο 10 ημέρες μετά την εξαφάνισή της.

Η μητέρα της κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας για τη δολοφονία της κόρης της, αλλά οι αξιωματούχοι είπαν ότι η κοπέλα αυτοκτόνησε πηδώντας από ένα κτίριο και μάλιστα αρνήθηκαν ότι τη συνέλαβαν. 

To CNN διαψεύδει την Τεχεράνη για το θάνατό της

Νωρίτερα σήμερα, σε μια εξέλιξη που αναμένεται να δώσει νέα δυναμική στις διαδηλώσεις, το CNN δημοσίευσε μια έρευνα η οποία σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο αποδεικνύει ότι η Σακαραμί όντως συνελήφθη από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Η έρευνα περιλαμβάνει πλάνα μιας νεαρής κοπέλας να οδηγεί το πλήθος να πετάει πέτρες και μετά να κρύβεται από την αστυνομία ανάμεσα σε διερχόμενα αυτοκίνητα. Το CNN αναφέρει ότι την ταυτοποίησε ως τη Σακαραμί. 

Ο αυτόπτης μάρτυρας που έδωσε το βίντεο στο CNN είπε ότι είδε την έφηβη να συλλαμβάνεται από «πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματικούς ασφαλείας».

Ιράν

Πηγή: skai.gr