Κλείσιμο

Πώς θα γίνει η προσάρτηση των 4 περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία - Το show που ετοιμάζει ο Πούτιν

Σύμφωνα με καταγγελίες, στα «αυθόρμητα» δημοψηφίσματα ένοπλοι πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα για να συλλέξουν ψήφους υπέρ της προσάρτησης.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα πραγματοποιήσει τελετή επικύρωσης την Παρασκευή για την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας μετά τα αυτοαποκαλούμενα δημοψηφίσματα που καταδικάστηκαν από την Ουκρανία και τη Δύση ως απάτη.

Οι λεγόμενες ψηφοφορίες διεξήχθησαν στο Λουχάνσκ και στο Ντόνετσκ στα ανατολικά και στη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα στα νότια.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα παραστεί σε μια τελετή επικύρωσης της προσάρτησης στο Κρεμλίνο στην οποία οι περιοχές αυτές θα προσαρτηθούν επίσημα στη Ρωσία. «Τελετή υπογραφής των συμφωνιών για την ένταξη των νέων περιοχών στην Ομοσπονδία της Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 15:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο Κρεμλίνο», δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα εκφωνήσει σημαντική ομιλία στη διάρκεια της τελετής», πρόσθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι στη συνέχεια ο Πούτιν θα συναντηθεί με τους διορισμένους από τη Μόσχα επικεφαλής των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι οι αυτοανακηρυγμένες δημοκρατίες του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ και οι περιφέρειες Χερσώνα και Ζαπορίζια ψήφισαν όλες υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.

Υποστήριξαν ότι το 93% των ψήφων στη Ζαπορίζια τάχθηκε υπέρ της προσάρτησης, όπως και το 87% των ψηφοδελτίων στη Χερσώνα, το 98% στο Λουχάνσκ και το 99% στο Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με καταγγελίες, στα «αυθόρμητα» δημοψηφίσματα ένοπλοι πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα για να συλλέξουν ψήφους υπέρ της προσάρτησης.

Οι ηγέτες των τεσσάρων αυτονομιστικών περιοχών της Ουκρανίας, που τελούν υπό τον έλεγχο των Ρώσων, βρίσκονται ήδη στη Μόσχα. 

Οι αξιωματούχοι, που έχουν διοριστεί από τη Μόσχα στις περιοχές του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπως και στην Ζαπορίζια και την Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, έφτασαν χθες, Τετάρτη, το βράδυ αεροπορικώς στη Μόσχα, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Είμαι στη Μόσχα», ανακοίνωσε σήμερα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο διορισθείς από τη Ρωσία επικεφαλής της περιοχής του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία Λέονιντ Πασέτσνικ.

«Βεβαίως και προβλέπεται συνάντηση με τον πρόεδρο. Δεν μπορώ να πω πού, τι είδους, πότε. Δεν έχω αυτήν την πληροφορία», δήλωσε σήμερα ο αξιωματούχος της ρωσικής κατοχικής διοίκησης της Χερσώνας Κίριλ Στρεμούσοφ.

Ένδειξη της πρόθεσης του Κρεμλίνου να σηματοδοτήσει την περίσταση αυτή αποτελούν οι εορταστικές εκδηλώσεις, που επίσης προβλέπεται να διεξαχθούν αύριο, Παρασκευή, στη Μόσχα, με τις δημοτικές αρχές της ρωσικής πρωτεύουσας να ανακοινώνουν το κλείσιμο δρόμων στο κέντρο της πόλης, κυρίως γύρω από την εμβληματική Κόκκινη Πλατεία, όπου στηνόταν εξέδρα.

Έπειτα από δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας, χερσονήσου στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, το 2014, ο Πούτιν είχε εκφωνήσει ομιλία για να ζητήσει από τους Ρώσους κοινοβουλευτικούς να επικυρώσουν την υπαγωγή του εδάφους αυτού στη Ρωσία.

Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνώρισε ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Πηγή: skai.gr