Πώς σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ την κλιμακούμενη ελληνοτουρκική κρίση

Την πορεία του Ορούτς Ρέις στην ανατολική Μεσόγειο και την νέα ελληνοτουρκική ένταση, παρακολουθούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.  

Το δίκτυο Αλ Τζαζίρα μεταδίδει από το Κατάρ, σύμμαχο της Τουρκίας στην περιοχή. 

«Σε τροχιά αντιπαράθεσης με την Ελλάδα. 
Η Τουρκία προωθεί τα σχέδιά της  
για εξορύξεις σε διαμφισβητούμενα 
ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο».

Στη Γερμανία η εφημερίδα Έσισε Νίντερσάξισε Αλγκεμάινε αναρωτιέται: Θα πρέπει η Ανγκελα Μέρκελ να μεσολαβήσει ξανά; - Νέα πρόκληση από Ερντογάν, πολεμικό ναυτικό βρίσκεται ήδη επί τόπου.   

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ρενταξιόνετζβερκ Ντόιτσλαντ βλέπει μια ... ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ: ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΑΚΛΟΝΗΤΑ ΕΡΕΥΝΕΣ.

Το βραδυνό δελτίο της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης μεταδίδει

«Στη διαμάχη για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν ξανά εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».  

Στην Ισπανία η εφημερίδα Λα Βανγκουάρντια έχει τίτλο... ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ "ΞΑΝΑΘΕΡΜΑΙΝΕΙ" ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 

Ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες η Washington Examiner κατονομάζει τον Ερντογάν ως τον μοναδικό υπεύθυνο για την ένταση στην περιοχή.

«Η ένταση παραμένει υψηλή και η σύρραξη αποτελεί πλέον πιθανότητα. Υπάρχει μόνο ένα πρόσωπο υπόλογο για αυτή την κρίση - ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί τα σκάφη ενεργειακών ερευνών σαν ντε φάκτο πειρατικά πλοία. Αυτές οι έρευνες σκοπεύουν να διεκδικήσουν τον έλεγχο των υποθαλασσίων πόρων. Η Ελλάδα δεν κάνει πίσω». 

Ο Χρόνης Καπαλίδης (Ειδικός ναυτικής ασφάλειας "Chatham House") αναφέρει πως
«Αυτό που βλέπουμε τώρα από την Τουρκία  είναι γνωστό στις διεθνείς σχέσεις ως  "διπλωματία των κανονιοφόρων", έτσι η Τουρκία χρησιμοποιεί πολεμικά σκάφη και ερευνητικά σκάφη στην περιοχή προκειμένου να προσπαθήσει να προωθήσει περαιτέρω τα συμφέροντά της. 

Την ίδια ώρα το γερμανικό περιοδικό Φόκους έχει τίτλο - ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ - ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Η ΑΘΗΝΑ ΚΡΟΤΑΛΙΖΕΙ ΤΑ ΣΠΑΘΙΑ

«Κλιμακώνεται η διαμάχη για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο. Αθήνα και Άγκυρα κινητοποίησαν ξανά τους στόλους τους. Η Ελλάδα προειδοποίησε την Τουρκία να μην στείλει πλοία για αναζήτηση αερίου στα ελληνικά χωρικά ύδατα». 

Κάτι όμως που ο Ερντογάν αγνοεί, στήνοντας ξανά ένα επικίνδυνο σόου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: skai.gr