Πως και γιατί ο Tραμπ αποφάσισε να σκοτώσει τον Ιρανό στρατηγό Σουλεϊμανί

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, οι ανώτεροι σύμβουλοι της εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Τραμπ, βρέθηκαν στο θέρετρο Mar-a-Lago στη Φλόριντα, όπου ο Trump ξεκινούσε τη δεύτερη εβδομάδα των διακοπών του. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι οι Αμερικανικά F-15 έπληξαν τις ιρακινές ομάδες πολιτοφυλακής στις βάσεις τους στο Ιράκ και τη Συρία, απαντώντας σε επαναλαμβανόμενες επιθέσεις με ρουκέτες, που κατέληξαν με τον θάνατο ενός Αμερικανού εργολάβου δύο ημέρες νωρίτερα.

Όμως, εμπιστευτικά, είχε προκύψει ένα διαφορετικό θέμα: Εαν σκοτώσουν τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλειμανί, τον οποίο οι στρατιωτικοί ηγέτες χαρακτήρισαν ως υπεύθυνο για την επίθεση εναντίον ενός Αμερικανού πολίτη και ο οποίος πιθανόν να σκοτώσει και άλλους. 

Γιατί ο Τραμπ επέλεξε αυτή τη στιγμή για να κάνει μια επιχείρηση εναντίον του ηγέτη της στρατιωτικής δύναμης Κουντς του Ιράν, εφόσον είχαν ανεχτεί επί μήνες την ιρανική επιθετικότητα στον Περσικό Κόλπο, αποτέλεσε θέμα συζήτησης στο εσωτερικό της δικής του διακυβέρνησης. Οι αξιωματούχοι έδωσαν διαφορετικούς και ελλιπείς λόγους οι οποίοι είπαν ότι ώθησαν το Tραμπ να ενεργήσει. Κάποιοι δήλωσαν ότι ήταν σοκαρισμένοι με την απόφασή του, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο με έναν από τους παλαιότερους αντιπάλους της Αμερικής στη Μέση Ανατολή.

"Ήταν εξαιρετικά τολμηρό και μάλιστα εξέπληξε πολλούς από εμάς", είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος με γνώσεις συζητήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ του Τραμπ και των συμβούλων του, που όπως και άλλοι μίλησαν με την προϋπόθεση της ανωνυμίας τους για να συζητήσουν εσωτερικές διαβουλεύσεις.

Την Παρασκευή, ώρες μετά τον φόνο του Σουλειμανί και ενός ιρακινού ηγέτη στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης από αμερικανικό drone, οι ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι το Ιράν σχεδίαζε "επικείμενες επιθέσεις που σκόπευαν να σκοτώσουν εκατοντάδες Αμερικανούς", αλλά αρνήθηκε να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε στο CNN την Παρασκευή ότι ο Σουλειμανί «σχεδίαζε ενεργά να αναλάβει δράση στην περιοχή,με τη μεγάλη ενέργεια όπως το περιέγραψε, να είναι αυτή που θα έθετε σε κίνδυνο δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες Αμερικανικές ζωές. Ξέραμε ότι ήταν επρόκειτο να δράσει."

Στο Καπιτώλιο, οι αξιωματούχοι ενημέρωσαν σύντομα τους νομοθέτες και το προσωπικό, αλλά δεν έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τους υποτιθέμενους ιρανικούς στόχους, σύμφωνα με τους ανθρώπους που ήταν παρόντες.

Ορισμένοι αναλυτές ήταν σκεπτικοί σχετικά με την ανάγκη να σκοτωθεί ο Σουλειμανί.

"Μπορεί να υπήρχε ένα εξελισσόμενο σχέδιο, όπως υποστηρίζει ο Πομπέο, αλλά ο Σουλειμανί ήταν υπεύθυνος κυρίως για τη λήψη αποφάσεων και όχι τόσο με το σχεδιασμό δράσεων", δήλωσε ο Τζον Μπάτεμαν, ο οποίος υπηρέτησε ως ανώτερος αναλυτής πληροφοριών στο Ιράν στον Οργανισμό Πληροφοριών Άμυνας. "Ο θάνατός του δεν θα ήταν ούτε απαραίτητος ούτε αρκετός για να διαταράξει την επιχειρησιακή πρόοδο ενός επικείμενου σχεδίου. Αντίθετα, αυτό που μπορεί να κάνει είναι να σοκάρει τον λογισμό της απόφασης του Ιράν» και να αποτρέψει μελλοντικά σχέδια επίθεσης, είπε ο Μπάτεμαν.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια Robert C. O'Brien δήλωσε την Παρασκευή το απόγευμα ότι το χτύπημα στον Σουλειμανί συνέβη αφού επισκέφθηκε πρόσφατα τη Δαμασκό και σχεδίαζε να στοχεύσει στρατιωτικό και διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ.
"Αυτό το χτύπημα αποσκοπούσε να διακόψει τις συνεχιζόμενες επιθέσεις που σχεδίαζε ο Σουλειμανί και να αποτρέψουν μελλοντικές ιρανικές επιθέσεις μέσω των αντιπροσώπων τους ή μέσω της Δύναμης Κουντς άμεσα κατά των Αμερικανών ", δήλωσε ο O'Brien.

Αξιωματούχοι της άμυνας περιέγραψαν τον σχεδιασμό του Σουλειμάνι ως μέρος της συνέχισης των προγενέστερων ιρανών προκλήσεων. Ένα μήνα αργότερα, ο Τραμπ ματαίωσε αεροπορική επιδρομή σχεδόν την τελευταία στιγμή - μια επίθεση που είχε σκοπό να αντιδράσει για την κατάρριψη αμερικανικού drone στο Ιράν

Ο Γενικός στρατηγός Mark A. Milley από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι o Σουλειμανί σκοτώθηκε αφού οι αμερικανοί αξιωματούχοι έλαβαν πρόσφατα γνώση πληροφορίες που έδειχναν «το μέγεθος, την κλίμακα και το πεδίο εφαρμογής» αυτού που σχεδίαζε , πράγμα που τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε μεγαλύτερος κίνδυνος αν δεν αναληφθεί δράση παρά αν προβούν στην ενέργεια αυτή που οδήγησε στον θάνατο του Σουλειμανί. 

"Υπάρχει κίνδυνος; Δυστυχώς, υπάρχει κίνδυνος ", δήλωσε ο Milley αναφορικά με τις ενδεχόμενες αντιδράσεις του Ιράν στη δολοφονία ενός από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς ηγέτες του έθνους. 

"Το «βλήμα» βρίσκεται στο ιρανικό δικαστήριο", δήλωσε ο Milley. "Είναι επιλογή τους ποια θα είναι τα επόμενα βήματα".

Μπορεί να είναι ημέρες ή εβδομάδες πριν οι αξιωματούχοιτων ΗΠΑ μάθουν πώς θα απαντήσει το Ιράν. Αλλά η ταχεία ακολουθία των γεγονότων που οδήγησαν στο θάνατο του Σουλειμανί κατέστησε σαφές ότι μια δεκαετής σύγκρουση έχει φτάσει σε παροξυσμό.

Μια αμερικανική απώλεια 

Οι άμεσες ρίζες της τρέχουσας κρίσης μπορούν να εντοπιστούν την Παρασκευή μετά τα Χριστούγεννα, όταν ένας καταιγισμός πυραύλων εξερράγη στο K-1 μια από κοινού Αμερικανική – Ιρακινή βάση, στο νότιο άκρο της βόρειας ιρακινής πόλης Kirkuk. Περίπου 30 πύραυλοι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι πυροδοτήθηκαν στην αεροπορική βάση λίγες ώρες μετά το ηλιοβασίλεμα και εννέα προσγειώθηκαν μέσα στην ευρύτερη περιοχή.

Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν άμεσα την Kataib Hezbollah, ισχυρή ομάδα πολιτοφυλακής που λένε ότι λαμβάνει χρηματοδότηση και όπλα από το Ιράν. Εκτός από τον τραυματισμό τριών Αμερικανών στρατιωτών και δύο ιρακινών ομοσπονδιακών αστυνομικών, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επίθεση σκότωσε έναν Αμερικανό διερμηνέα, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Το άτομο αυτό εργαζόταν μαζί με μια δύναμη περίπου 100 ατόμων αμερικανικού προσωπικού στη βάση, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας κατά του Ισλαμικού Κράτους. 

Tέτοια περιστατικά ήταν ασυνήθιστα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι επιθέσεις με πυραύλους επανήλθαν τους τελευταίους μήνες καθώς η κυβέρνηση Τραμπ συνέχισε την εκστρατεία "μέγιστης πίεσης" οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν, αυξάνοντας την ένταση μέχρι την επίθεση Kirkuk.

"Τριάντα ένα πύραυλοι δεν σχεδιάζονται ως προειδοποιητική βολή. Αυτό έχει σχεδιαστεί για να προκαλέσει ζημιά και να σκοτώσει ", δήλωσε ο Μίλι σε δημοσιογράφους πριν από το χτύπημα του Σουλεϊμάν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι απογοητεύτηκαν από το γεγονός ότι το Ιράκ δεν καταδίκασε δημοσίως την επίθεση Kirkuk και αμφισβήτησε την προθυμία της κυβέρνησης να ελέγξει τις πολιτοφυλακές που είναι πιστές στον ισχυρό γείτονα του Ιράκ.

Σχεδόν ακριβώς 48 ώρες μετά την επίθεση Kirkuk, τα αμερικανικά αεροσκάφη F-15 απελευθέρωσαν βόμβες σε πέντε στρατιωτικές περιοχές. Οι στόχοι περιελάμβαναν κόμβους διοίκησης και αποθήκες όπλων στο Bu Kamal, στη Συρία και στο Qaim, στο Ιράκ, με συνοριακά φυλάκια εκατέρωθεν των συνόρων Ιράκ-Συρίας. Μιλώντας αργότερα εκείνη την ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Τραμπ στο θέρετρο Mar-a-Lago, ο υπουργός Άμυνας Mark T. Esper είπε ότι οι επιθέσεις ήταν επιτυχείς, αλλά υπαινισσόταν επίσης και για "άλλες επιλογές" που εξετάζονται.

"Θα λάβουμε πρόσθετες ενέργειες, όπως είναι απαραίτητο, για να διασφαλίσουμε ότι ενεργούμε για την αυτοάμυνα μας και αποτρέπουμε την περαιτέρω κακή συμπεριφορά", ανέφερε.

Τα χτυπήματα δημιούργησαν μια άμεση πολιτική κρίση στη Βαγδάτη, όπου αξιωματούχοι έλαβαν ελάχιστη ειδοποίηση για τα σχέδια του επικεφαλή του Δυτικού συμμάχου τους να επιτεθούν σε πολιτοφυλακές που συνδέονται με τον ισχυρό τους γείτονα.

Η αντίδραση ήταν ιδιαίτερα έντονη από τους ηγέτες των παραστρατιωτικών οργανώσεων.

"Η απάντηση θα είναι σκληρή για τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ", προειδοποίησε ο Jamal Jaafar Ibrahimi, αναπληρωτής επικεφαλής των Λαϊκών Δυνάμεων Κινητοποίησης, γνωστός ως Abu Mahdi al-Muhandis. (Επίσης, ο ιδρυτής της παραστρατιωτικής οργάνωσης του Kataib Hezbollah, o Muhandis σκοτώθηκε στην χτύπημα των Η.Π.Α. κατά του Σουλειμανί).

Δύο μέρες αργότερα, την Τρίτη, χιλιάδες υποστηρικτές των παραστρατιωτικών οργανώσεων συγκεντρωθήκαν στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, ρίχνοντας μολότοφ και δημιουργώντας ένα στρατόπεδο διαμαρτυρίας έξω. Καθώς οι στρατιώτες έβαλαν φωτιά σε ένα χώρο υποδοχής, ο καπνός εξερράγη από τη μονάδα που είχε συμβολίσει κάποτε την επιρροή και τη δύναμη των ΗΠΑ στο Ιράκ. Μέσα στο συγκρότημα, το προσωπικό κρύφτηκε σε ασφαλείς αίθουσες. Οι στρατιωτικοί ηγέτες απέστειλαν αμέσως περίπου 100 ναυτικούς στη Βαγδάτη, έστειλαν έπειτα άλλα 750 στρατεύματα για να παραμείνουν σε κατάσταση ετοιμότητας στο Κουβέιτ.

Οι διαμαρτυρίες φαινόταν να υποχωρούν την επόμενη ημέρα, όταν οι ηγέτες των παραστρατιωτικών οργανώσεων εξέδωσαν οδηγίες για να αναχωρήσουν οι διαδηλωτές και η κυβέρνηση έκανε έκκληση για ηρεμία. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι εξοργίστηκαν από το γεγονός ότι  οι Ιρακινοί ηγέτες είχαν ανταποκριθεί αργά και ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας ήταν σε αναμονή, ενώ οι στρατιώτες πολιορκούσαν την πρεσβεία.

O Τραμπ αποφασίζει να δράσει

Στο θέρετρό του στη Φλόριντα, ο πρόεδρος πληροφορήθηκε ότι η Σουλειμανί θα πήγαινε στη Βαγδάτη. Aνώτεροι αξιωματούχοι θεώρησαν ότι «χλεύαζε» τις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζοντας στην ιρακινή πρωτεύουσα, υπονοώντας ότι θα μπορούσε να μετακινείται χωρίς συνέπειες. 

Οι Εθνικές αρχές ασφαλείας συγκλήθηκαν υπό τον αντιπρόεδρο όλη την εβδομάδα μετά από αρχικές συζητήσεις την Κυριακή για να σκοτώσουν τον Σουλειμανί, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Οι αξιωματούχοι υπενθύμισαν στον Τραμπ ότι δεν είχαν απαντήσει μετά την επίθεση σε αμερικανικό πλοίο από τους Ιρανούς τον Μάιο, την κατάρριψη αμερικανικού drone και του γεγονότος πως φέρεται ότι επιτέθηκαν σε μια Σαουδαραβική πετρελαϊκή εγκατάσταση. Ενεργώντας τώρα, είπαν, θα έστελνε ένα μήνυμα: "Το επιχείρημα είναι ότι, αν δεν απαντήσετε ποτέ σε αυτά, θα νομίζουν ότι αυτά μπορούν να περάσουν έτσι", είπε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ είχε επίσης κίνητρο να δράσει από αυτό που αισθάνθηκε ότι ήταν «αρνητική κάλυψη» μετά την απόφαση του το 2019 να αποσύρει την αεροπορική επιδρομή όταν το Ιράν κατέρριψε το αμερικανικό drone επιτήρησης, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ο Τραμπ ήταν επίσης απογοητευμένος που οι λεπτομέρειες των εσωτερικών του συσκέψεων είχαν διαρρεύσει και ένιωσε ότι φαινόταν αδύναμος, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Επίσης, η κίνηση αυτή θα τον έκανε να φανεί ισχυρότερος σε σύγκριση με τον προκάτοχό του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολούθησαν τις κινήσεις του Σολειμανί για αρκετές μέρες, κρατώντας το Tραμπ ενήμερο και αποφάσισαν ότι η καλύτερη ευκαιρία για να τον σκοτώσουν θα ήταν κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.
Τελικά έδωσε την τελική έγκριση λίγο πριν από το χτύπημα, είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος, κάνοντας την κλήση από το γκολφ στο θέρετρο του.

Ο Graham ήταν στο Mar-a-Lago τη Δευτέρα και είπε ότι ο πρόεδρος του είπε ότι ανησυχεί ότι «θα μας χτυπήσουν ξανά» και ότι σκόπευε να χτυπήσει τους Ιρανούς.
Κανένα συγκεκριμένο σχέδιο δεν ήταν έτοιμο να σκοτώσει τον Σολειμανί, αλλά ήταν στο μυαλό του Τραμπ, είπε ο Graham.

" Ήταν αποφασισμένος να κάνει κάτι για να προστατεύσει τους Αμερικανούς. Η δολοφονία του εργολάβου άλλαξε πραγματικά την εξίσωση ", είπε ο Graham.

"Είπε," Αυτός ο τύπος είναι κακός, δεν είναι καλός, πρέπει να κάνουμε κάτι ", είπε ο Graham.

Μετά την επίθεση, αξιωματούχοι των Η.Π.Α. στο Ιράκ προετοιμάστηκαν για μια σειρά πιθανών απαντήσεων, από άμεσες επιθέσεις του Ιράν. 
Την Παρασκευή, ο Graham είπε ότι ο πρόεδρος χαρακτήρισε την δουλειά ως "σκληρή δουλειά".

"Είπα," Ναι, είναι μια σκληρή δουλειά, κύριε Πρόεδρε ", είπε ο Graham.