«Πόρτα» στον Ερντογάν από ΗΠΑ: Τι ενόχλησε τόσο τον Τούρκο πρόεδρο

Την έκρηξη του Ερντογάν φαίνεται ότι προκάλεσε το γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει να αλλάξει την στάση των Αμερικανών στο θέμα των κούρδων της Συρίας σε συνδυασμό με το ότι απέτυχε να δει τον αμερικανό ομόλογό του στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Τούρκος πρόεδρος σε συνάντησή του με τον Αμερικάνό Πρόεδρο στο παρελθόν είχε προσπαθήσει να πείσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση το YPG κάτι που οι Αμερικανοί δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν. 

Επανέλαβε μάλιστα αυτό το αίτημα και δημοσίως στην Νέα Υόρκη από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Ωστόσο, οι προσπάθειες του φαίνεται ότι πέφτουν στο κενό. Αντιθέτως, ο Αμερικανός στρατηγός Μακενζι είχε συναντηθεί πρόσφατα με τον ηγέτη των συριακών δημοκρατικών δυνάμεων όπου τόνισε σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την συνεργασία με τις συριακές δημοκρατικές δυνάμεις και με τους κούρδους της Συρίας για την καταπολέμηση του Daesh στην περιοχή. 

Σε ό,τι αφορά την... απόρριψη από τον Μπάιντεν ο Ερντογάν παραπονέθηκε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες μετά την προσευχή της Παρασκευής πως «εγώ μέχρι σήμερα δεν έχω βιώσει τέτοια κατάσταση με κανέναν ηγέτη των ΗΠΑ. Δυστυχώς είμαστε σε μια τέτοια κατάσταση» ανέφερε.  

«Ως δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα έπρεπε να βρισκόμαστε σε διαφορετική κατάσταση. Κι αφού δεν είμαστε στο σημείο που είμαστε, θα πρέπει να το λέμε» σημείωσε σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη. Επανέλαβε ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας τις επόμενες μέρες.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Τουρκίας απειλούσε ότι θα αγοράσει «από αλλού» μαχητικά αντί των F-35 και ότι δεν υπαναχωρεί στο αντιπυραυλικό σύστημα S-400. 

Πηγή: skai.gr