Κλείσιμο

Πομπέο: Ο Τραμπ μού είπε να... «βγάλω το σκασμό για λίγο» για τη στάση της Κίνας στον COVID

«Μάικ μου, αυτός ο μ… τύπος σε μισεί!» αναφώνησε ο Τραμπ μετά την κλήση με τον Σι, σύμφωνα με τον Πομπέο, ο οποίος άκουγε τη συνομιλία

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ισχυρίζεται στα αποκαλυπτικά απομνημονεύματά του ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ του είπε να… «βγάλει το σκασμό για λίγο» (“shut the hell up for a while”) όταν του ανέφερε ότι η Κίνα κρύβει πληροφορίες για την πανδημία του COVID 19 – καθώς ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ξεκαθάρισε στον Τραμπ ότι είναι ένα «ενοχλητικό θέμα».

Ο Πομπέο γράφει ότι ο Σι ήταν έξαλλος για την κριτική που άσκησε στο Πεκίνο για μη διαφάνεια σε σχέση με τον COVID σε συνέντευξη Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 25 Μαρτίου 2020, και ζήτησε από τον Τραμπ, κατά τη διάρκεια μιας κλήσης στις 26 Μαρτίου, να τον κάνει να σιωπήσει. 

Ο Κινέζος ηγέτης είπε στον Τραμπ ότι ο Πομπέο έθετε σε κίνδυνο την εμπορική συμφωνία «πρώτης φάσης» που είχαν συμφωνήσει οι δύο ηγέτες τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Semafor, ο οποίος έχει στη διάθεσή του ένα αντίγραφο του βιβλίου του Πομπέο «Never Give An Inch» (‘’Μην παραχωρείς ούτε Ίντσα’’)  πριν από την επίσημη κυκλοφορία του στις 24 Ιανουαρίου. 

«Μάικ μου, αυτός ο μ… τύπος σε μισεί!» αναφώνησε ο Τραμπ μετά την κλήση με τον Σι, σύμφωνα με τον Πομπέο, ο οποίος άκουγε τη συνομιλία.

Μέρες αργότερα, ο Τραμπ φέρεται να είπε στον Πομπέο ότι «μας θέτεις όλους σε κίνδυνο» αναστατώνοντας τον Σι, επειδή οι ΗΠΑ χρειάζονταν ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό από την Κίνα.

«Σταμάτα, για όνομα του Θεού!» Ο Τραμπ φέρεται να είπε, προσθέτοντας εμφατικά το «βγάλε το σκασμό για λίγο» ως προειδοποίηση. 

Ο Πομπέο αφηγείται ότι «τίμησε» το αίτημα του Τραμπ και ότι «χρειαζόμασταν εξοπλισμό υγείας και ήμασταν στο έλεος του ΚΚΚ [Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα] γι' αυτό… και θα περίμενα τη στιγμή μου».
 

Πηγή: skai.gr