Αϊτή: Συμμορία επιτέθηκε σε λεωφορείο και κρατά άγνωστο αριθμό ομήρων

Τα μέλη της συμμορίας, που ήταν βαριά οπλισμένα, σταμάτησαν το λεωφορείο

Πολλοί επιβάτες ενός λεωφορείου που προερχόταν από τον Άγιο Δομίνικο και κατευθυνόταν στο Πορτ-ο-Πρενς απήχθησαν το απόγευμα της Τετάρτης από μια συμμορία στα προάστια της αϊτινής πρωτεύουσας, ανέφερε σήμερα η αστυνομία.

Τα μέλη της συμμορίας, που ήταν βαριά οπλισμένα, σταμάτησαν το λεωφορείο της εταιρείας Capital Coach Line γύρω στις 14.30 το μεσημέρι, όπως ανέφερε ένας αξιωματικός της αστυνομίας, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να επιβεβαιώσουν ακόμη τον αριθμό των ομήρων. Το λεωφορείο μετέφερε 37 επιβάτες, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, τον Ρούσβελτ Ζαν-Φρανσουά. Μια συνοδός, που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης, νοσηλεύεται. Έχουν διασωθεί επίσης «τουλάχιστον επτά άνθρωποι που επέβαιναν στο όχημα», ανέφερε η αστυνομία.

Εδώ και πολλά χρόνια, εγκληματικές συμμορίες ελέγχουν τη ζώνη από τα σύνορα με τη Δομινικανή Δημοκρατία μέχρι το Πορτ-ο-Πρενς και συχνά κλέβουν φορτηγά με εμπορεύματα ή κρατούν ομήρους. Τον Μάιο του 2022 ένα λεωφορείο άλλης εταιρείας μπήκε στο στόχαστρο μιας συμμορίας στην ίδια περιοχή. Τότε, κράτησαν ομήρους τους επιβάτες, μεταξύ των οποίων ήταν και οκτώ νεαροί Τούρκοι που απελευθερώθηκαν περίπου έναν μήνα αργότερα. Μετά την επίθεση διακόπηκαν για πολλούς μήνες τα διασυνοριακά δρομολόγια των λεωφορείων.

Η Αϊτή, βυθισμένη σε μια πολιτική κρίση τα τελευταία χρόνια, δεν διαθέτει σήμερα κανέναν αιρετό αξιωματούχο σε εθνικό επίπεδο, καθώς οι εκλογές που επρόκειτο αρχικά να διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2021 αναβάλλονταν διαρκώς. Η δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ, τον Ιούλιο του 2021, επιτάχυνε την εδραίωση των συμμοριών σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ