Η Πολωνία χτίζει φράχτη στα σύνορα με τη Ρωσία - Τι φοβάται η Βαρσοβία

Η Πολωνία ενισχύει την ασφάλεια των συνόρων της με το Καλίνινγκραντ - Φράχτης 186 χιλιομέτρων και στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Φράχτη στα σύνορά της με τη Ρωσία υψώνει η Πολωνία, χρησιμοποιώντας σε πρώτη φάση ένα προσωρινό συρματόπλεγμα στην περιοχή που γειτονεύει με το Καλίνινγκραντ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη.

«Σήμερα, μηχανικοί πεδίου και στρατιώτες από τις ένοπλες δυνάμεις της Πολωνίας ξεκινούν εργασίες για την κατασκευή ενός προσωρινού φράχτη στα πολωνο-ρωσικά σύνορα», είπε, τονίζοντας ότι το φράγμα θα έχει ύψος 2,5 μέτρα και πλάτος 3 μέτρα.

«Ο φράχτης θα αποτελείται από τρεις σειρές συρματοπλέγματος που χρησιμοποιούνται από στρατούς σε όλο τον κόσμο. Θα υπάρχουν τρία στρώματα», διευκρίνισε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας. «Από την πλευρά της Πολωνίας, θα υπάρχει περίβλημα για την προστασία των ζώων», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε ο Blaszczak, η Πολωνία προχωρά στη συγκεκριμένη κίνση μετά την απόφαση της αεροπορικής αρχής της Ρωσίας, να ξεκινήσει πτήσεις από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προς το Καλίνινγκραντ, κάτι που η Βαρσοβία ισχυρίζεται ότι δημιουργεί απειλή μεταναστευτικής εισροής.

«Αποφάσισα να λάβω μέτρα που θα ενισχύσουν την ασφάλεια στα σύνορα της Πολωνίας με την περιοχή του Καλίνινγκραντ», δήλωσε ο Blaszczak.

Ενίσχυση των συνόρων της Πολωνίας και με τη Λευκορωσία

Η Πολωνία ξεκίνησε την κατασκευή ενός νέου φράχτη μήκους 186 χιλιομέτρων στα σύνορα με τη Λευκορωσία τον Ιανουάριο λόγω της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας. Το φράγμα έχει ύψος 5,5 μέτρα και είναι εξοπλισμένο με σύγχρονες συσκευές παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένων κάμερες κίνησης και αισθητήρες.

Στις αρχές Οκτωβρίου, προέκυψαν αναφορές ότι η πολωνική συνοριοφυλακή είχε λάβει έκτακτα κεφάλαια για την κατασκευή ενός ηλεκτρονικού φράχτη στα σύνορα με την περιφέρεια του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας. Όπως εξήγησε ο Blaszczak, αυτή η εργασία θα πραγματοποιηθεί μαζί με την κατασκευή του προσωρινού φράχτη από συρματοπλέγματα.

Η Πολωνία έχει 418 χιλιόμετρα σύνορα με τη Λευκορωσία και 210 χιλιόμετρα χερσαία σύνορα με τη Ρωσία.

Πηγή: skai.gr