Σε εγρήγορση οι αρχές της Πολωνίας - Ελέγχουν την κατάσταση των καταφυγίων για ενδεχόμενο βομβαρδισμό

Σε ταξιδιωτική οδηγία που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της η πολωνική κυβέρνηση συστήνει στους πολίτες της που βρίσκονται στη Λευκορωσία να φύγουν από τη χώρα

Οι πολωνικές πυροσβεστικές υπηρεσίες ελέγχουν την κατάσταση των καταφυγίων σε περίπτωση που η χώρα δεχθεί βομβαρδισμούς και καταρτίζουν έναν κατάλογο απογραφής, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ενώ η Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει διαβεβαιώσει τους πολίτες της ότι η συμμετοχή της στη Συμμαχία εγγυάται την ασφάλειά τους από ρωσική επίθεση, τα γεγονότα στη γειτονική Ουκρανία έχουν φέρει στο επίκεντρο την ανάγκη η χώρα να προετοιμαστεί για την πιθανότητα μιας πυραυλικής επίθεσης.

«Έχουμε 62.000 τέτοιες εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Μάτσεϊ Βοβσίκ στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Polsat News.

«Οι πυροσβέστες ελέγχουν την κατάσταση των εγκαταστάσεων αυτών, αν είναι εξοπλισμένες και αν είναι κατάλληλες για χρήση. Αν όχι, θα λάβουμε μέτρα για την προσαρμογή τους».

Ο Βοβσίκ είπε ότι η Πολωνία δεν απειλείται, αλλά προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο.

«Πρόκειται για δραστηριότητες ρουτίνας», είπε. «Αυτή η ενέργεια σχεδιάστηκε πριν από καιρό».

Η διαδικασία ελέγχου στα καταφύγια θα διαρκέσει δύο μήνες.

Συστήνει στους πολίτες της να φύγουν από τη Λευκορωσία

Την ίδια ώρα, σε ταξιδιωτική οδηγία που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της η πολωνική κυβέρνηση συστήνει στους πολίτες της που βρίσκονται στη Λευκορωσία να φύγουν από τη χώρα, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών γίνονται ολοένα και πιο τεταμένες εν μέρει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Συνιστούμε στους Πολωνούς πολίτες που μένουν στο έδαφος της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας να εγκαταλείψουν το έδαφός της με τα διαθέσιμα εμπορικά και ιδιωτικά μέσα», ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε ταξιδιωτική της οδηγία που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της.

Πηγή: skai.gr