Κλείσιμο

Η Πολιτική Προστασία της Γερμανίας προειδοποιεί: «Προετοιμαστείτε για πιθανά μπλακ άουτ το χειμώνα»

Ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας προειδοποιεί ότι η τεταμένη κατάσταση στον ενεργειακό εφοδιασμό πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση στις διακοπές ρεύματος τους επόμενους μήνες κυρίως τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο

Για πιθανά πλακ άουτ τον φετινό χειμώνα κυρίως κατά τους μήνες Ιανουάριο- Φεβρουάριο προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας σε Καταστροφές της Γερμανίας, Ραλφ Τίσλερ.

Μιλώντας στην γερμανική Welt ο ίδιος εκτίμησε ότι η τεταμένη κατάσταση στον ενεργειακό εφοδιασμό πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση στις διακοπές ρεύματος τους επόμενους μήνες στη Γερμανία. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για πιθανά μπλακ άουτ τον χειμώνα», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Με αυτό εννοώ τοπικές και χρονικά περιορισμένες διακοπές ρεύματος».

Ωστόσο, αιτία δεν είναι μόνο η έλλειψη ενέργειας αλλά και η στοχευμένη, προσωρινή διακοπή λειτουργίας των δικτύων από τους φορείς εκμετάλλευσης, προκειμένου να προστατευθούν τα δίκτυα και να μην τεθεί σε κίνδυνο η συνολική παροχή. «Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, επομένως υποθέτουμε ότι από εκεί και πέρα ​​θα υπάρξουν διακοπές στην τροφοδοσία για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο», δήλωσε ο Τίσλερ.

Μάλιστα ο Τίσλερ επέκρινε τις κρατικές υπηρεσίες οι οποίες δεν είναι πάντα επαρκώς προετοιμασμένες για καταστάσεις κρίσης, όπως διακοπές ρεύματος. Ορισμένοι δήμοι και αρχές είναι «πραγματικά υποδειγματικοί», με ακριβή σχέδια διασφαλίζοντας την παροχή ρεύματος μέσω γεννητριών έκτακτης ανάγκης επί τόπου. «Άλλοι βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση, δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένοι. Είναι πολύ διαφορετικό», εξήγησε ο επικεφαλής της αρχής.

Σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ενεργειακού μπλακ άουτ

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες ήρθε στη δημοσιότητα από το Reuters ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο προετοιμάζουν οι γερμανικές αρχές σε περίπτωση πιθανού ενεργειακού μπλακ άουτ, εάν η Ρωσία διακόψει τελικά τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται και η Bundesbank, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, η οποία έχει κληθεί να ορίσει έκτακτα μέτρα που θα ισχύσουν σε περίπτωση ανάγκης. Η Bundesbank είναι έτοιμη να ρίξει επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά για να αντιμετωπίσει την αύξηση της ζήτησης, ενώ παράλληλα η λίστα περιέχει και την επιβολή capital controls. 

Αξιωματούχοι και τράπεζες εξετάζουν επίσης τη διανομή, συζητώντας, για παράδειγμα, την προτεραιότητα πρόσβασης σε καύσιμα για εταιρείες που μεταφέρουν μετρητά, επισήμαναν πηγές στο Reuters, σχολιάζοντας ότι οι προετοιμασίες επιταχύνθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες αφότου η Ρωσία περιόρισε τις προμήθειες φυσικού αερίου. Στις συζητήσεις, συμμετέχει η κεντρική τράπεζα, η BaFin -η κορυφαία ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας- αλλά και πολλές ενώσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Πηγή: skai.gr